Astronomii au descoperit o planetă mai neagră decât cărbunele

Astronomii au descoperit o planetă mai neagră decât cărbunele

Astronomii au descoperit una dintre cele mai negre planete văzute vreodată, o planetă mai neagră decât cărbunele. Aceasta absoarbe aproape 99% din lumină.

Planeta WASP-104b se află la 466 de ani-lumină de Pământ, în constelația Leo. Este cunoscută ca un Jupiter fierbinte și asta pentru că este de aproximativ 1,14 ori mai mare decât planeta din sistemul nostru Solar. Astfel de planete denumite „Hot Jupiter” sunt destul de ciudate.

Sunt giganți de gaze, dar extrem de apropiate de stelele lor. De obicei, o orbită nu durează mai mult de zece zile. WASP-104b orbitează Soarele într-o orbită extrem de strânsă, care durează doar 1,76 de zile.

Această orbită plasează planeta închisă la intervale de doar 4,3 milioane de kilometri de stea, doar 4,5% din distanța de la Mercur la Soarele nostru. Ca atare, se crede că norii planetei au fost îndepărtați de steaua ei, lăsând potasiul și sodiul în atmosferă să absoarbă lumina.

Încă nu se știe clar care este cea mai întunecată planetă văzută până acum. În orice caz, se crede că WASP-104b este în top trei, alături de TrES-2b și HAT-P-7b, despre care știm că absorb aceeași cantitate de lumină de la stelele gazdă.

În lucrarea lor, cercetătorii spun că reflexivitatea planetei WASP-104b este de 0,03, care este mai mică decât cea a cărbunelui. Din start, se elimină norii din atmosfera sa. Chiar și așa, există o mare probabilitate ca planeta să dea o senzație de violet decât de negru și asta datorită temperaturii ridicate.

Planeta a fost studiată în momentul în care aceasta trecea în fața stelei, o mișcare cunoscută drept tranzit. WASP-104b are o rotație sincronă. Astfel că, mereu, o partea a acesteia este luminată – zi – iar cealaltă este întunecată – noapte. Însă atmosfera planetei este atât de densă în potasiu și sodiu, încât absoarbe orice lumină din spectrul vizual. Asta înseamnă că și în partea cu zi este întunecată.

Citește și: