10 mai 2018 | 06:15

Piața de mobile din Europa scade și începe să fie dominată de chinezi

ACTUALITATE
Piața de mobile din Europa scade și începe să fie dominată de chinezi

Un nou studiu al celor de la Canalys ne ajută să avem o imagine de ansamblu asupra pieței de mobile din Europa, iar situația nu este îmbucurătoare pentru această industrie.

Dacă ne uităm la numărul foarte mare de producători de smartphone-uri care activează în piața de mobile, ai fi tentat să crezi că acest domeniu reprezintă o mină de aur. Din păcate, se pare că ne-am apropiat destul de mult de fundul sacului cu mălai, iar vânzările au început să scadă, în timp ce giganți precum Samsung și Apple pierd din cota de piață.

Producători mobile EuropaLa fel ca în China, numărul telefoanelor inteligente comercializate în primul trimestru al acestui an s-a aflat în scădere. Per ansamblu, s-a înregistrat o scădere de doar 6,3 procente, dar vestea tristă vine din partea marilor forțe economice ale Europei. În Anglia, Franța și Germania, piața de mobile a scăzut cu 29,6, 23,2 și 16,7 procente. În contrast cu ce se întâmplă în întreaga lume, rușii și-au cumpărat cu 25,4 procente mai multe smartphone-uri comparativ cu primul trimestru din 2017.

Aceeași companie de analiză a pieței a publicat și tabelul de mai jos. După cum îi spune și titlul, acesta reprezintă un clasament cu cei mai importanți cinci producători de telefoane. Samsung și Apple continuă să ocupe primele locuri în top, dar sud coreenii au înregistrat o scădere de 15,4 procente, în timp ce Apple a vândut cu 5,1% mai puținemobile.

Samsung Apple Huawei Xiaomi Nokia

În contrast cu primele două locuri, chinezii de la Huawei se bucură de o creștere de 38,6%, în timp ce Xiaomi este proaspăt intrat în clasament cu 7,4 milioane de unități livrate către utilizatori. Nokia este pe cinci cu 1,6 milioane de smartphone-uri vândute în teritoriu și o cotă de piață de 3,5%.

Dacă aveai o curiozitatea vizavi de particularitățile telefoanelor care se vând cel mai bine, telefoanele dual SIM s-au aflat în creștere cu 8%, în timp ce dispozitivele cu un raport de aspect al ecranului de 18:9 reprezintă 15% din întreaga piață. Un total de 13 milioane de aparate au avut două camere principale.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele