Boala care afectează majoritatea persoanelor rămase văduve

Boala care afectează majoritatea persoanelor rămase văduve

Suferința și depresia au efecte devastatoare asupra sănătății, iar o echipă de cercetători au intervievat 99 de persoane pentru a vedea exact ce impact au asupra organismului.

Pentru a face asta, cercetătorii au ales persoane care sufereau din cauza decesului partenerului de viață. Astfel, ei au comparat oameni care prezentau simptome de suferință acută, cum ar fi neacceptarea realității că și-au pierdut persoana iubită și sentimentul că viața nu are sens, cu persoane care nu au trecut prin aceste experiențe.

Rezultatele au arătat că văduvele și văduvii cu simptome grave ale suferinței prezentau un procent cu 17% mai mare de inflamație corporală. De asemenea, persoanele din prima treime a grupului au prezentat un nivel de inflamație cu 53,4% mai ridicat decât cei care nu aveau acele simptome.

„Cercetările anterioare au arătat că inflamația contribuie la aproape orice boală dezvoltată de adulții cu vârste mai înaintate”, a declarat Chris Fagundes, autorul principal al lucrării publicate în jurnalul „Psychoneuroendocrinology”. De asemenea, știm că depresia este asociată cu niveluri mai ridicate ale inflamației, iar cei care își pierd soțul/soția sunt expuși unui risc considerabil de depresie majoră, atac de cord, accident vascular cerebral și mortalitate prematură.

Cu toate acestea, este primul studiu care confirmă faptul că suferința, indiferent de nivelul simptomelor de depresie ale oamenilor, poate promova inflamația, ceea ce la rându său poate provoca alte efecte negative asupra sănătății.

Fagundes a precizat că este o descoperire importantă pentru studiile care sunt axate pe modul în care comportamentele și activitățile umane au un impact asupra nivelurilor de inflamație din organism. „Acum că am descoperit acest aspect, putem să proiectăm intervenții care vizează factorul de risc, prin abordări comportamentale sau medicamentație”, a mai precizat cercetătorul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Futurity