De ce n-ar trebui să-ți crești copilul într-o bulă

De ce n-ar trebui să-ți crești copilul într-o bulă

În general, părinții fac eforturi pentru a-și proteja copiii de eșec. Scopul lor este, în general, acela de a nu le afecta micuților fragila stimă de sine.

Într-o oarecare măsură acest lucru pare logic – eșecul este neplăcut – dar protejarea excesivă are fix un efect opus. Crearea acestei bule le va face copiilor mai mult rău decât bine.

Eșecul oferă beneficii care nu pot fi obținute în alte moduri. Mandie Shean, lector la Edith Cowan University spune că eșecul este un cadou deghizat sub forma unei experiențe rele.

Ea spune că nu trebuie să evităm să îi punem pe copii în astfel de situații, ci trebuie să îi învățăm cum să facă față eșecurilor mici. „Protejarea copiilor de aceste evenimente s-ar putea să le sporească și mai mult vulnerabilitatea”, a declarat ea.

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care eșecul îl aduce este învățarea consecințelor propriilor acțiuni. Acesta este un concept foarte important pentru copii – ei trebuie să fie conștienți de repercusiunile deciziilor pe care le iau.

Este un concept simplu pe care ei trebuie să-l conștientizeze: dacă fac X, se întâmplă Y, dacă nu învăț, voi eșua. Astfel, copiii învață cât de mare este puterea propriilor decizii.

Atunci când părinții și profesorii încearcă să-i protejeze de eșec, ei împiedică, de asemenea, și consecințele naturale cu care copiii trebuie să se confrunte. Studiile arată că micuții care sunt protejați de eșec în copilărie, ajung să fie mult mai deprimați și nemulțumiți de viața lor atunci când sunt adulți.

Mandie Shean mai spune că greșelile sunt esența învățării. „Dacă eșecul este considerat un semn de incompetență și ceva ce trebuie evitat, copiii vor începe să evite provocările necesare învățării”, a declarat Shean.

În final, ea a accentuat faptul că eșecul trebuie văzut ca un dar și ca o oportunitate, în niciun caz ca o amenințare.