Omul care vrea să arate că Pământul e rotund pedalând 140 km

Omul care vrea să arate că Pământul e rotund pedalând 140 km

Ai zice că în anul 2018 nu mai există oameni care să creadă că Pământul e altfel decât o sferă, dar te-ai înșela. Deși în minoritate, există mai mulți oameni care sunt convinși că Pământul este plat. Un om de știință vrea să le demonstreze că se înșală.

În urmă cu un an, profesorul de științe din Vancouver, Kurtis Baute, și-a dat demisia și și-a dedicat tot timpul canalului său de YouTube, unde postează videoclipuri științifice. Acum și-a propus să meargă cu bicicleta 140 de kilometri, luând după sine un cadran solar, pentru a demonstra că Pământul este o sferă.

„Oricare proiecte științifice mai nebunești îmi vin în cap și despre care cred că sunt la limita posibilului pentru a le face, știi, după alea mă uit”, a explicat Baute. „Suntem într-o eră unde avem mai multă știință și mai multă înțelegere asupra universului ca oricând, totuși, mișcarea Pământului plat este o mișcare care, cumva, câștigă teren”.

Baute spune că succesul acestei teorii a conspirației pornește de la analfabetismul științific. Astfel, el vrea să demonstreze cu ajutorul unui experiment vechi de 2.200 de ani că Pământul este o sferă. „Nu ete complicat că Pământul este o sferă”, a zis bărbatul. „Asta este ceva ce poți testa cu doar două bețe și o bicicletă”.

El și-a început deja traseul cu bicicleta, care cuprinde 140 de kilometri de la Regina la Stoughton, în provincia Saskatchewan, din Canada. Traseul include una din cele mai lungi bucăți de autostradă complet drepte din lume. Baute a subliniat importanța acestui aspect, spunând că astfel se poate măsura distanța dintre două locuri mult mai ușor. Atât în Regina, cât și Stoughton, se va monta câte un cadran solar. „Ne vom asigura că sunt la același nivel”, a zis omul de știință. „Dacă Pământul este rotund, atunci umbrele rezultate vor avea lungimi diferite”.

Deși există factori care i-ar putea îngreuna experimentul – precum vânturile, norii sau căldura, Baute este hotărât să își ducă experimentul până la capăt. „Oamenii au nevoie să vadă genul acesta de experimente realizate într-un fel în care ei le pot înțelege”, a spus el. „De aceea mă înham la aceste proiecte”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: