26 mart. 2018 | 12:52

Omul obsedat de Pământul plat a reușit să zboare cu racheta handmade

ACTUALITATE
Omul obsedat de Pământul plat a reușit să zboare cu racheta handmade
madmikehughes.com

După multe încercări, „Mad” Mike Hughes, bărbatul care vrea să arate că Pământul e plat, a reușit să se lanseze cu racheta lui construită acasă.

A încercat prima oară în noiembrie 2017, când l-au oprit cei de la Bureau of Land Management. La sfârșitul lui ianuarie 2018, Hughes era deja din nou pe poziții, cu un nou loc de lansare și o nouă rachetă construită acasă. La mult așteptata lansare (pentru care unii au plătit pentru a o vedea), racheta nu a decolat. Hughes a ieșit din rachetă și a spus: „Am tras de piston de cinci ori. Am luat în considerare să lovesc în duza rachetei pe dedesubt. Dar nu poți băga pe cineva acolo. O să te ucidă. O să te opărească până la moarte. O să îți spulbere pielea și mușchii de pe oase”.

Totuși, Hughes nu s-a lăsat doborât de eșecuri. A primit permisiunea de a-și lansa racheta pe pământul din Amboy deținut de Albert Okura. Acesta din urmă a fost prezent la lansare și a spus: „Mike ne-a dat eticheta de «Oraș Rachetă». A fost extraordinar”.

Hughes a reușit să se lanseze sâmbătă la 600 de metri în aer, apoi a aterizat forțat în Deșertul Mojave. „M-am săturat de oameni care spun că m-am speriat și că nu am construit o rachetă”, a zis el. „M-am săturat de treburile astea. M-am îmbărbătat și am făcut-o”.

Inițial, părea că și această lansare va fi una fără de succes, din cauza vântului puternic și a pierderii de aburi a rachetei. Waldo Stakes, cel care l-a ajutat pe Hughes, i-a sugerat acestuia să încerce altă dată, dar el a refuzat. Într-un final, racheta a decolat și a atins o viteză de 536 de kilometri pe oră înainte ca Hughes să declanșeze parașuta.

Rapiditatea cu care cădea l-a făcut pe Hughes să deschidă și cea de-a doua parașută. A aterizat cu un bufnet, iar vârful rachetei s-a rupt în două locuri, așa cum trebuia conform design-ului.

Racheta a aterizat la 450 de metri depărtare de locul de lansare, potrivit lui Stakes. Momentan Hughes nu a declarat dacă experimentul lui i-a întărit credința că Pământul este plat, dar din ce a spus până acum pare fericit: „Mă bucur că am făcut-o? Bănuiesc că da. O să simt dimineață. Nu o să mă mai pot da jos din pat. Măcar mă pot duce acasă și să iau cina și să îmi văd pisicile diseară”.

pamant plat mike hughes

Foto: Matt Hartman

Hughes are deja un nou proiect în plan, denumit „Rockoon”. Practic, vrea să construiască o rachetă care se transformă în balon după lansare. Aceasta i-ar permite lui Hughes să zboare mai sus – mai exact, la 110 kilometri față de sol, cam cu 100 de kilometri mai sus decât avioanele comerciale.

În luna august a acestui an va fi lansat și un documentar cu toate aventurile lui Hughes.