O planetă care seamănă cu Pământul are o climă mai blândă ca a noastră 

O planetă care seamănă cu Pământul are o climă mai blândă ca a noastră 

Pe o planetă asemănătoare Pământului ar putea fi o climă mai blândă față de alte planete care se „înrudesc” cu Terra. Astfel, ar fi șanse să existe și viață pe aceasta.

Viața pe alte planete este o obsesie de vreo șase decenii, dar ea nu-i fascinează doar pe oamenii de știință, ci și pe oamenii de rând. Dar ca să existe viață pe alte planete, cercetătorii spun că trebuie să existe neapărat condiții și factori de mediu similari cu ai Pământului.

NASA și alte echipe de cercetare a spațiului studiază de ani buni planetele care par să semene cu Pământul și descoperă constant lucruri fascinante.

Cea mai aproapiată stea precum Soarele de sistemul nostru solar nu este deloc prea prietenoasă cu cea mai apropiată planetă, Ross 128. Aceasta gravitează în jurul ei și o bombardează cu raze ultraviolete care o pârjolesc atât de tare, încât e puțin probabil că ar putea trăi ceva acolo.

La o distanță de șapte ani-lumină se află o altă planetă, denumită de astronomi Ross 128b, care e mai mică decât „sora” sa. S-a observat că ar avea o climă mai blândă și decât cea de pe Ross 128, și decât cea de la noi. Ross 128 b nu e planeta „geamănă” a Pământului, dar prezintă câteva particularități asemănătoare Terrei.

Asta le dă cercetătorilor câteva motive să spere că planeta ar putea găzdui condiții bune pentru ființe, fie ele și microscopice.

Nu se știe aproape nimic despre structura geologică a planetei Ross 128b, doar simple presupoziții și teorii, dar, din imaginile făcute până acum, „piticul adormit”, cum a fost supranumită, prezintă o climă temperată care ar putea contribui la formarea apei lichide la suprafața terestră.

Este părerea cercetătorului Diogo Souto, de la Observatorul Național din Brazilia. El este autorul unui articol științific publicat în revista de specialitate Astrophysical Journal Letters, în care vorbește despre alcătuirea chimică a planetei mai mari, Ross 128.

Toate teoriile emise cu privire la planetele Ross se bazează pe studierea luminii și căldurii primite de la steaua în jurul căreia gravitează, pentru că tot ea este responsabilă de compoziția chimică a planetelor. De exemplu, elemente precum fierul și magneziul arată că Ross 128b ar putea avea un nucleu mai mai dens și mai mare decât cel al Pământului.

Oamenii de știință par mai degrabă că sunt în căutarea acelor caracteristici care să semene cu ale Terrei. S-ar putea ca în viitor să avem parte de o nouă surpriză și să aflăm cu stupoare că nu trebuie să fie neapărat condiții ca pe Pământ pentru a exista viață pe alte planete. Sau, la fel de bine doar ne imaginăm că nu suntem singuri în Univers.

Citește și:
Sursa: cnet