Premieră în România: Orange a testat 5G cu viteze spectaculoase

Premieră în România: Orange a testat 5G cu viteze spectaculoase

Orange a anunțat că a realizat primele teste pentru rețeaua 5G la care lucrează în parteneriat cu Cisco și Samsung. Vitezele sunt impresionante și te vor face să-ți dorești noul tip de conexiune.

Odată cu primul test Orange pe 5G, atât clienți comerciali, cât de business s-au bucurat de viteze de internet de până la 3 Gbps într-o comună din România. Orange a început testul pe 1 iunie 2018 și a avut 15 clienți conectați la 5G. A fost folosită banda de frecvență de 26 Ghz. Se va derula până pe 16 iulie.

Stefan Slavnicu, CTO-ul Orange, a declarat că cei 15 clienți au fost mulțumiți de conexiunea de care au beneficiat și de stabilitatea acesteia.

În numere, reprezentantul Orange spune că aceștia s-au bucurat de internet la o conexiune de 3 Gbps pentru patru utilizatori simultani. El a menționat că rețeau suportă pînă la 6 Gbps și că utilizatorii și-au folosit dispozitivele existente deja.

O altă descoperire pe care au avut-o în timpul testul este că acoperirea pe care o oferă 5G FWA (fixed wireless connection) este mai mare decât crezuseră în teorie. De menționat este că acest test nu înseamnă că de mâine vei putea juca Fortnite sau că te vei uita pe Netflix pe o conexiune 5G. Cel mai curând, au declarat reprezentanții Orange, conexiunea 5G va ajunge în casele oamenilor începând cu 2020.

Statistici test Orange 5G Romania

Până atunci nu există nici dispozitive care să fie construite pentru 5G, dar nici bande de frecvențe disponibile.

Liudmila Climoc, șefa Orange România, a menționat că vor fi necesare investiții serioase pentru ca internetul pe o conexiune 5G să poată ajunge la cât mai mulți oameni. Ea a mai adăugat că este estimat că în 2025 o treime din traficul de internet va veni de pe rețele 5G.

Orange susține c-a realizat acest test, pentru că are nevoie să învețe, să aibă feedback de la clienți. „Vom putea începe teste într-o fază comercială începând de anul viitor deoarece tot atunci probabil vor apărea și primele smartphone-uri 5G enabled și ne așteptăm ca din 2020 să fie implementat la nivel comercial”, au conchis reprezentanții companiei.