08 sept. 2018 | 10:39

Cel mai izolat om din lume trăiește de peste 20 de ani departe de civilizație

ACTUALITATE
Cel mai izolat om din lume trăiește de peste 20 de ani departe de civilizație

În Brazilia, în pădurea amazoniană, trăiește cel mai izolat om din lume. Acest bărbat e singurul supraviețuitor al unui trib indigen și n-a luat niciodată contact cu lumea civilizată.

Cei mai mulți dintre noi își desfășoară zilnic activitățile în preajma altor oameni. Suntem înconjurați de persoane aproape oriunde ne-am duce, fie că le cunoaștem sau nu. De aceea, extrem de puțini oameni știu ce înseamnă cu adevărat singurătatea și absența civilizației.

Omul care trăiește de peste două decenii complet singur

În Brazilia, în pădurea amazoniană, trăiește un bărbat în vârstă de vreo 50 de ani, complet izolat de restul oricăror comunități umane tribale sau civilizate. El este singurul supraviețuitor după ce ultimii membri ai tribului său au fost uciși. Autoritățile braziliene știu de existența lui de 22 de ani și trebuie să se asigure că nicio comunitate sau corporație nu-i (mai) pune viața în pericol.

Cea mai recentă înregistrare video cu bărbatul singuratic datează de la jumătatea verii acestui an, când a fost surprins de o agenție guvernamentală în timp ce încerca să taie un copac cu un topor. Exploratorii care l-au filmat au păstrat distanța și discreția, pentru a nu-l deranja, dar imaginile au făcut înconjurul lumii.

Legea îl apără, oamenii „civilizați” nu

Acest om este monitorizat încă din 1996, deoarece guvernul brazilian trebuie să se asigure și să dovedească periodic că el încă mai trăiește, pentru a reînnoi ordinul de restricție cu privire la pământul care-i revine. Ordinul de restricție se aplică în cazul companiilor exploatatoare sau altor comunități locale care nu au voie să-i încalce „proprietatea” adică teritoriul unde își desfășoară existența. Dacă o astfel de lege ar fi existat încă de acum sute de ani, poate că altfel ar fi stat lucrurile în ceea ce privește triburile străvechi din Amazonia.

Acest perimetru cuprinde cam 4.000 de hectare și este înconjurat de ferme și zone despădurite de companiile exploatatoare de lemn și alte resurse. Potrivit Constituției braziliene, toate triburile indigene au dreptul la pământ. În realitate, acest drept este rareori respectat, motiv pentru care acest om este azi singurul supraviețuitor al unui trib probabil ancestral.

Ca să aibă parte și de acea fărâmă de protecție (de la distanță), cineva trebuie să dovedească mereu, cumva, că omul încă mai trăiește, altfel, acea zonă este imediat trecută în proprietatea cuiva.

Nimeni nu știe nimic despre el

Deși e supravegheat de peste 2 decenii, nu se știe mai nimic despre acest om (sau nu se dorește să se știe), având în vedere că singurul contact cu alți oameni a fost unul violent, când niște fermieri i-au ucis și ultimii semeni în 1995. Nimeni nu l-a mai contactat (din ce se știe până acum). Nu se știe cum se numea tribul său (și nici n-a primit un nume din afară) și nu se cunoaște nimic nici despre limba pe care o vorbește.

În toți acești ani, se pare că omul misterios a trăit destul de bine. Privit de la distanță, specialiștii spun că e într-o stare fizică foarte bună și duce o viață de vânător-culegător, așa cum trăiau toți strămoșii noștri cândva, după cum se spune. În general, trăiește din vânat și din micile plantații de papaya și de porumb de care are grijă în perimetrul său.

Agenția guvernamentală braziliană care trebuie să monitorizeze aceste triburi (rămase) au instrucțiuni si ordine foarte clare să nu interacționeze în vreun fel cu ele, din diverse motive. Chiar și acest om singuratic, după ce i-au fost uciși toți semenii, este ostil tuturor oamenilor diferiți de el. Cercetătorii spun că au fost momente când chiar el a tras cu săgeți înspre cei care încercau să se apropie.