24 aug. 2018 | 15:27

Descoperirea care ne arată că ce știm despre evoluție încă nu e definitiv

ACTUALITATE
Descoperirea care ne arată că ce știm despre evoluție încă nu e definitiv
BBC

Un os provenit dintr-o peșteră din Rusia se află în centrul a ceea ce ar putea fi cea mai importantă descoperire arheologică a anului.

Osul i-a aparținut unui om preistoric care avea o mamă Neanderthal și un tată Denisovan. Acesta este singurul hibrid de acest gen găsit vreodată. Când a văzut rezultatele pentru prima dată, Viviane Slon de la Institutul Max Planck din Leipzig a spus că a fost sceptică și îi era greu să creadă.

Lucrarea poate sugera că speciile dispărute, cum ar fi omul de neanderthal, nu au murit pur și simplu, ci au fost absorbiții de specia noastră. Osul îi aparține unei adolescente și are o vechime de aproximativ 90.000 de ani.

În preistorie, membrii speciei noastre s-au împerecheat cu cel puțin două specii străvechi: omul de neanderthal și denisovenii, care sunt cunoscuți datorită fragmentelor de oase și dinți, descoperite în peștera Denisova din Rusia. De asemenea, neanderthalienii și denisovenii s-au împerecheat, dar cercetătorii consideră că aceste evenimente sunt rare.

În urmă cu câțiva ani, arheologii au descoperit un fragment de os în peștera Denisova. Atunci, Samantha Brown de la Universitatea Oxord a descoperit că acesta provenea de la un hominin, observând proteinele conservat în interior. Echipa i-a dat numele de Denny, iar mai târziu au descoperit că ar fi avut 13 ani în momentul în care a murit.

Acum, Slon și colegii au examinat ADN-ul lui Denny și au descoperit că era femeie și avea originii uimitoare. ADN-ul ei era aproape jumătate neanderthal și jumătate denisovan.

Lucrarea a fost publicată recent în jurnalul „Nature” și marchează primele dovezi definitive ale descendenților care au provenit din împerecherea celor două specii antice. Harvati-Papatheodorou de la Universitatea Tübingen din Germania spune că există tot mai multe dovezi care indică faptul că îmbinarea speciilor a fost mai frecventă decât se credea anterior.