14 aug. 2018 | 10:45

Nvidia a prezentat placa video cu 48 GB RAM, dar nu-i pentru tine

ACTUALITATE
Nvidia a prezentat placa video cu 48 GB RAM, dar nu-i pentru tine

Nvidia a dezvăluit oficial o nouă arhitectură GPU numită Turing, iar plăcile video vor putea avea până la 48 GB memorie video.

Acestea vor putea fi folosite și pentru jocuri, dar plăcile sunt destinate industriei de efecte vizuale. Arhitectura Turing este creată special pentru a putea susține ray tracing, o tehnică prin care sunt create efecte de lumină și umbră foarte realiste.

Plăcile video create pe această arhitectură vor fi capabile să facă ray tracing de 25 de ori mai repede decât plăcile realizate pe arhitectura Pascal. Asta datorită unor procesare dedicate care vor calcula cum lumina și sunetul călătoresc printr-un mediu 3D.

De asemenea, aceste plăci video vor avea parte de noua memorie de la Samsung, GDDR6, care ar fi capabilă să funcționeze mai repede și fără să consume mai multă energie.

Odată cu această dezvăluire, Nvidia a prezentat și seria de plăci video care sunt construite pe această arhitectură, Quadro RTX. Cea mai performantă placă din acestă serie este Quadro RTX 8000 ce dispune de 4608 nuclee CUDA, 48 GB memorie GDDR6 și o conexiune NVLink care permite alăturarea unei alte plăci video, ceea ce duce la un sistem cu 96 GB memorie video. De asemenea, această placă video are și 576 de nuclee Tensor.

Nucleele Tensor permit accelerarea aplicațiilor de inteligență artificială și machine learning.  Placa asta nu o cumperi să joci Fortnite (deși poți) mai ales când costă 10.000 de dolari. Acest produs este adresat, mai degrabă, celor care fac jocuri video, care lucrează cu randări grafice și video.

Nvidia a mai anunțat și alte două plăci, cu mai puțină memorie și mai puține nuclee CUDA. Quadro RTX 6000 va avea tot 4.608 nuclee CUDA și 576 de nuclee Tensor, dar „doar” 24 GB memorie GDDR6, iar prețul este de 6.300 de dolari, apoi mai avem și RTX 5000 care costă 2.300 de dolari și are 3.072 de nuclee CUDA, 384 nuclee Tensor și 16 GB memorie video.

„Asta va schimba modul în care se va realiza grafica pe calculator”, a susținut Jensen Huang, fondatorul și CEO-ul Jensen Huang, la conferința SIGGRAPH din Vancouver. „Rendarea hibridă va schimba industria și va deschide posibilități uimitoare care ne vor îmbunătății viața cu un divertisment mai bogat și cu mai multe experiențe interactive. Sosirea ray tracing-ului în timp real este Sfântul Graal al industriei noastre”, a mai spus el.

Nvidia promite chiar că modul hibrid de randare folosit de Turing poate oferi o performanță de șase ori mai mare față de Pascal pentru simularea lumii fizice. Rămâne de văzut dacă acest salt în performanță îl vom vedea și pe plăcile video Turing destinate gamingului.

Plăcile video bazate pe acestă arhitectură vor fi disponibile pentru achiziționare începând cu al patrulea trimestru 2018.