Nissan construiește un observator mobil off-road pentru astronomi

Nissan și Agenția Spațială Europeană (ESA) lucrează la proiectul unui observator mobil, care să ajungă în cele mai întunecate regiuni ale lumii.

Momentan, vehiculul la care lucrează Nissan și ESA este un concept, iar numele său este Nissan Navara ”Dark Sky”. Conform agenției spațiale, conceptul este compus dintr-un Nissan Navara, la care este legată o remorcă, iar aceasta găzduiește un telescop puternic PlaneWave.

nissan navara telescop esa 2

Poluarea luminoasă e o problemă destul de mare, însă în unele zone din lume se fac eforturi pentru a preveni existența surselor de lumină artificială. Dark-Sky Association a certificat câteva astfel de locuri, unde nu există lumină produsă de om, astfel că fotografii și entuziaștii naturii pot avea oportunități mai bune de vizionare a cerului nocturn.

nissan navara telescop esa 3

Totuși, astfel de locuri sunt destul de greu de vizitat, deoarece sunt în zone izolate de civilizație. Aici intră în rol observatorul mobil, care îi ajută pe astronomi să observe cerul în absența luminii artificiale.

Vehiculul va avea și o tehnică de refrigerare, pentru a menține telescopul stabil și calibrat. Vor exista și alte funcții care să-i ajute pe experții care călătoresc cu Nissan-ul echipate cu telescop: Wi-Fi, o stație pentru laptopuri și un sistem de transmisiuni UHF sunt prezente pe mașină.

nissan navara telescop esa 4

Fred Jansen, senior mission manager al misiunii Gaia, din cadrul ESA, a vorbit despre importanța automobilului pentru Agenția Spațială: ”Conceptul Dark Sky permite efectuarea de observații în zone extrem de izolate, cele unde cerul este cu adevărat întunecat”. Acesta adaugă că în astfel de zone ”există cele mai bune condiții atmosferice pentru observat stelele, este evitată poluarea luminoasă, iar telescoapele sunt transportate în siguranță și cu ușurință.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: