12 ian. 2018 | 17:30

A fost declarat mort de trei doctori și, desigur, s-a trezit înainte de autopsie

ACTUALITATE
A fost declarat mort de trei doctori și, desigur, s-a trezit înainte de autopsie

Cazurile în care „morții învie” nu ne mai miră, ținând cont că de-a lungul timpului au tot existat. Dar când verdictul e dat de trei medici, ceva nu e în regulă.

Autoritățile penitenciare spaniole sunt confuze, dar și speriate, după ce un prizonier care a fost declarat mort de trei medici separați s-a trezit la morgă, cu doar câteva ore înainte ca autopsia să înceapă. Gonzalo Montoya Jiménez, deținutul de 29 de ani, nu a răspuns la prezența de dimineață a gardienilor, drept urmare aceștia au intrat în celulă. L-au văzut, l-au crezut mort și l-au trimis la morgă. Atunci, patologii au auzit un sforăit din fundul sacului.

Jiménez a fost condamnat pentru jaf și se afla în aripa de maximă securitate a Penitenciarului Central din Austrias, în Nord-Estul Spaniei. Înainte de a fi băgat în sac, acesta a trecut prin fața ochilor a doi medici de serviciu din închisoare. El era inconștient și nu avea semne de violență fizică pe el.

Fără semne vitale, medicii l-au declarat mort, iar, o oră ma târziu, un medic legist a inspectat corpul și a emis un al treilea raport privind moartea. Abia la morgă, medicii și-au dat seama că tocmai a avut loc o greșeală. În tot acest timp, Jiménez petrecuse deja câteva momente într-o cameră de depozitarea frigorifică, iar pielea îi era marcată cu instrucțiuni de bisturiu în pregătirea pentru autopsie. Dar, surpriză, cadavrul s-a mișcat brusc.

Un medica legist a mers să deschidă sacul și a găsit deținutul în viață. Ulterior, Montoya a fost transferat într-o ambulanță la spital și acum se află într- stare stabilă. Cât despre situația tragi-comică, conducerea și întreg personalul penitenciarului nu au idee cum s-a putut întâmpla asta.

Cu o zi înainte ca bărbatul să fie ”găsit mort”, el s-a plâns că se simțea rău, dar încă nu se știe ce a cauzat starea lui. Oficialii i-au descris corpul ca prezentând semne de cianoză, o decolorare purpurie a pielii cauzată de circulația slabă sau lipsa de oxigen. Oficialii spitalului spun că la baza acestei situații ar putea fi un caz de catalepsie, în care corpul intră într-o stare de transă sau stare de convulsii, cu pierderea conștiinței și rigiditate fizică.

Familia sa se gândește să bage cazul în instanță, fiind convinsă că un singur medic a examinat în mod corespunzător corpul prizonierului, ceilalți copiind pur și simplu documentele.