Mitul monstrului din Loch Ness ar putea fi spulberat, în sfârșit
Monstrul din Loch Ness este un mit cu care mulți dintre noi suntem familiari încă din copilărie și care există încă din Evul Mediu.
Creatura, alintată Nessie, ar avea un gât foarte lung și două cocoașe, aducând aminte de un dinozaur din vremurile preistorice.
Pentru mai bine de o mie de ani, oamenii au vrut să vadă dacă acest monstru există sau nu. O echipă de cercetători din Marea Britanie, Danemarca, SUA, Australia și Franța plănuiesc să exploreze apele mâloase ale lacului celebrului lac din Scoția unde și-ar duce existența creatura misterioasă.
Cu ajutorul ADN-ului de mediu, cercetătorii vor să stabilească o listă cu toate vietățile din Loch Ness. Rezultatele acestor teste vor fi comparate cu rezultatele altor lacuri din Scottish Highlands.
„Oricând o creatură se mișcă prin mediul ei, lasă în urmă fragmente mici de ADN din piele, solzi, fulgi. blană, excremente și urină”, a explicat geneticianul și autorul principal al studiului, Neil GemmelL, pentru New Zealand Herald. „Acest ADN poate fi captat, secvențiat și apoi utilizat pentru a identifica acea creatură prin compararea secvenței obținute cu bazele de date mari cu secvențe genetice de la peste 100.000 de organisme”.
Dacă monstrul din Loch Ness chiar există, înseamnă că a lăsat în urmă rămășițe biologice, ca orice altă vietate. Gemmell se îndoiește că va găsi secvențe de ADN similar cu cel al vreunei reptile marine mari.
Echipa speră să găsească totuși noi specii în apă – mai ales noi bacterii, dar și să înțeleagă cum anumite specii au afectat ecosistemul lacului. „Deși ideea de a căuta dovezi pentru monstrul din Loch Ness este cheia acestui proiect, există o cantitate extraordinară de cunoștințe pe care le vom căpăta din studiul asupra organismelor care populează Loch Ness”, a subliniat Gemmell.
Așadar, dacă monstrul din Loch Ness există, nu se va mai putea ascunde prea mult odată ce oamenii de știință vor începe studiul.