De ce există acele modele bizare pe suprafața Lunii

De ce există acele modele bizare pe suprafața Lunii

Dacă te uiți la Lună printr-un telescop, s-ar putea să observi ceva curios pe suprafață. Modelele luminoase și ondulate, numite vârtejuri lunare, au fost mereu un mister pentru cercetători.

De-a lungul timpului, oamenii de știință le-au asociat cu câmpurile magnetice localizate, dar acum cred că au dezlegat o parte mai mare din puzzle. Aceștia spun că modelele de pe suprafața Lunii sunt cauzate de tuburile subterane de lavă.

Misterul este cu atât mai mare, deoarece la altitudinile mai mari, vârtejurile sunt mai puțin pronunțate decât cele de la altitudini mai mici și, în timp ce fiecare vârtej are un câmp magnetic, există câmpuri magnetice pe Lună care nu au vârtejuri.

Sonia Tikoo de la Universitatea New Brunswich spune că pentru a dezlega ecuația, a trebuit să afle ce fel de caracteristică geologică produce câmpurile magnetice și de ce magnetismul este atât de puternic.

Folosind modelarea computerizată, echipa a descoperit că vârtejurile trebuie să fie aproape sau deasupra unui obiect magnetic, aflat în apropierea suprafeței lunare. Tuburile de lavă, care sunt rezultatul activității vulcanice îndelungate, se potrivesc cel mai bine acestei descrieri.

Aceste formațiuni sunt rezultatul fluxurilor de lavă bazaltică care au lăsat câmpii întunecate de bazalt pe toată suprafața Lunii cu trei și patru miliarde de ani în urmă. Iar asta ar putea explica cum formațiunile subterane au devenit magnetizate – ceva se întâmplă în momentul în care roca Lunii este încălzită la temperaturi de aproximativ 600 grade Celsius, în prezența unui câmp magnetic.

De asemenea, câmpul magnetic lunar ar fi persistat mai mult decât se credea anterior – mai mult de două miliarde de ani. Prin urmare, prezența acestuia ar fi putut coincide cu fluxurile de lavă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: