Primul medicament care te scapă de dureri de cap costă o avere

Primul medicament care te scapă de dureri de cap costă o avere

Primul medicament destinat prevenirii migrenelor a fost aprobat recent de americani. Cercetătorii cred că acesta este începutul unei noi ere de tratament pentru persoanele care suferă de migrene severe.

Medicamentul Aimovig este produs de compania Amgen și Novatis și este o injecție care trebuie administrată lunar, cu un instrument asemănător stiloului injector de insulină. Prețul va fi unul destul de piperat – 6.900 de dolari pe an.

Aimovig blochează un fragment de proteine, CGRP, care instigă și perpetuează migrenele. Dr Amaal Starling, neurolog și specialist în migrene la Clinica Mayo din Pheonix a declarat că medicamentele vor avea un impact imens asupra celor care suferă de această problemă.

„Acesta este un moment uimitor pentru pacienții mei și pentru neurologii care încearcă să trateze pacienții cu migrene”, a declarat ea.

Poate că migrenele nu sunt cea mai gravă problemă de sănătate, dar milioane de oameni se confruntă cu migrenele severe atât de des încât devin disperați. Acest medicament nu împiedică toate „atacurile” de migrenă, dar le pot face mai tolerabile și le reduc frecvența cu 50%.

Cercetătorii spun că medicamentul reprezintă un progres considerabil, dar nu este un panaceu. Până în prezent, medicamentele folosite pentru prevenirea migrenelor au fost concepute pentru a trata și alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială. Din această cauză ele nu sunt eficiente, pot funcționa temporar și adesea aduc cu sine efecte secundare intolerabile.

Ideea din spatele medicamentului datează din 1980, când cercetătorii au observat că fragmentul de proteine CGRP ar putea să fie o cauză a migrenelor – transmite semnale între nervi și dilată vasele de sânge. De-a lungul timpului, oamenii de știință au adunat dovezi, iar noul medicament este rodul muncii de cercetare.

Una din șapte persoane din lume experimentează migrene, iar aproximativ 2% din populația globală se confruntă cu migrene cronice. Aceasta nu este o simplă durere de cap, de obicei este însoțită de alte simptome cum ar fi greața, vărsăturile, dificultatea de a vorbi și un disconfort crescut față de lumină și zgomot.