Cel mai util truc pentru cei care uită să-și ia pastilele

Cel mai util truc pentru cei care uită să-și ia pastilele
Sursa foto: The Verge

Conform studiilor, jumătate din oameni nu își iau medicamentele cum ar trebui – uneori uită de ele, alteori nu duc la capăt tratamentele date de doctori.

Din acest motiv, cercetătorii vor să afle dacă selfie-urile – o activitate de care nimeni nu pare să uite – ar putea fi o metodă de a-i ajuta pe oameni să își amintească să își ia pastilele. Astfel, au studiat ce se întâmplă dacă oamenii ar uploada videoclipuri scurte cu ei când iau pastile. Acest lucru ar avea rezultate promițătoare, dar în același timp poate aduce probleme de intimitate și accesibilitate, după cum arată The Verge.

Procesul este simplu și implică puțin efort din partea pacienților. Aceștia din urmă trebuie să deschidă aplicația dezvoltată de cercetători și să se filmeze în timp ce ia pastilele care i-au fost prescrise. Videoclipul înregistrat este ulterior trimis către clinica de care aparține pacientul, la persoana responsabilă cu monitorizarea. Tot acest proces este deja o rutină pentru pacienții bolnavi de tuberculoză din mai multe orașe din SUA, autoritățile economisind 100.000 de dolari pe an cu ajutorul său (asistentele nu mai trebuie să meargă acasă la pacienți pentru a verifica dacă aceștia și-au luat medicamentele).

Această „medicație” cu selfie-uri caută să rezolve o problemă mai mare decât ne putem imagina. Cercetările arată că luarea incorectă a medicamentelor poate cauza mai mult de 100.000 de morți pe an, după cum relatează The Atlantic.

În pofida efectelor pozitive ale selfie-urilor, problema intimității pacienților ar putea să fie un impediment pentru mulți. Ideea de a se filma zilnic în timp ce iau pastile i-ar putea speria pe unii oameni. Mai apoi, în cazul unei breșe în sistemul de securitate, datele personale ale pacienților ar putea ajunge la persoanele nepotrivite.

Înainte de a implementa la scară largă această medicație cu selfie-uri, experții trebuie să ia în considerare toate riscurile în calcul, pentru a evita scandaluri de tipul Cambridge Analytica.

Citește și:
Sursa: The Verge