18 apr. 2018 | 21:47

Ce mașini ar putea fi interzise în București și de ce

ACTUALITATE
Ce mașini ar putea fi interzise în București și de ce

Marile orașe europene precum Budapesta, Bruxelles sau Bologna au început să impună restricții care să protejeze mediul înconjurător. Un nou proiect de lege vrea să alinieze România la aceste măsuri anti-poluare.

Inițiativa vine din partea PMP care vrea să interzică circulația mașinilor vechi în București. Astfel, se dorește ca vehiculele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 să nu mai zburde pe străzile Capitalei, de la 1 ianuarie 2019.

În plus, proiectul vrea ca din 2020 să fie interzise și mașinile Euro 3, iar din 2021, vehiculele Euro 4. Bineînțeles că ambulanțele, poliția, pompierii și cele de transport în comun nu sunt incluse pe această listă.

Circulația ar urma să fie interzisă între orele 6:00 – 22:00, iar cei care vor încălca această regulă vor fi amendați cu 2000 de lei. În schimb, proiectul nu menționează modul în care va fi verificat gradul de poluare al mașinilor.

Și primarul Gabriela Firea a avut o idee anti-poluare. Aceasta voia să introducă o „taxă de centru” pentru București, care să-i descurajeze pe șoferi să circule în centrul orașului.

Proiectul de lege este propus de Lucian Iliescu de la PMP. Conform datelor Oficiului european de statistică, în anul 2015, doar 22% dintre locuitorii Bucureștiului se declarau mulțumiți de calitatea aerului, şi 31% de nivelul de zgomot din oraș. Este imperios necesar a se lua măsuri de descurajare a circulației cu autovehicule poluante în oraș”, a declarat acesta.