Taxiul zburător care ar putea salva până și București de aglomerație

Taxiul zburător care ar putea salva până și București de aglomerație

Volocopterul este taxiul care te va duce pe calea aerului oriunde ai nevoie, în cel mai scurt timp. Este un concept ambițios care ar putea deveni realitate în viitorul apropiat.

Startup-ul german Volocopter plănuiește să dea startul unei adevărate revoluții în domeniul transportului urban. Volocopterul ar putea fi mașina zburătoare utilizată în regim de taxi sau Uber pentru a transporta pe calea aerului până la 10.000 de pasageri pe zi.

Un astfel de proiect ambițios ar putea rezolva problema supraaglomerării bulevardelor și străzilor din marile orașe ale lumii care devin anual tot mai sufocante.

Ca în cazul rețelei de căi ferate sau de autobuze, volocopterele vor avea „stații” unde pasagerii se vor putea îmbarca și debarca mai simplu decât ai crede. Acesta stații nu sunt altceva decât niște aeroporturi în miniatură, prevăzute cu piste de decolare/aterizare. Stațiile vor fi prevăzute cu benzi de transportare a volocopterelor într-un hagar special unde sunt ținute toate vehiculele aeriene.

Volocopterele sunt concepute pentru orașele americane deocamdată, iar principala problemă pe care trebuie să o rezolve este transportul rapid al pasagerilor la aeroporturi sau alte puncte importante într-un oraș. Imaginează-ți cât de utilă ar fi această invenție în București, dar dacă pentru americani e doar un vis, pentru România e o adevărată utopie.

Volocopterele sunt foarte asemănătoare cu dronele și vor funcționa doar printr-un sistem electric, nimic poluant. Rezultă că aceste mici aeronave au nevoie de o baterie de capacitate foarte mare. Proiectanții ideii spun că aceste baterii vor trebui schimbate după fiecare călătorie, pentru siguranța pasagerilor.

Tehnologia taxiurilor zburătoare s-ar putea extinde în timp. Volocopterele nu necesită o infrastructură complicată și costisitoare, așa că orice clădire de birouri ar putea avea în viitor o pistă de aterizare pe acoperiș. Un gând optimist pentru corporatiști, care nu vor mai întârzia la serviciu din cauza traficului.

Cât de bun ar fi un taxi zburător pe baterii

Cei care au venit cu această idee genială sunt, poate, cam prea optimiști, pentru că ei se gândesc că volocopterele ar trebui să decoleze la fiecare 30 de secunde pentru a transporta zilnic mii de persoane. Altfel, proiectul s-ar rezuma la un simplu serviciu turistic, pe care străinii l-ar folosi doar ocazional.

Desigur, mai e problema bateriilor. Nu există încă o baterie suficient de performantă cât să asigure funcționalitatea exclusivă a unui vehicul aerian de o asemenea capacitate.

Oricum, chiar dacă proiectul companiei Volocopter va deveni realitate în orașele americane, în România îți poți lua gândul de la așa ceva. În București nici măcar un marcaj sau un semn rutier nu se amplasează corect. Și e puțin probabil să poată vreo clădire comunistă sau interbelică să susțină infrastructura unei piste de aterizare pentru volocopter, fără să se prăbușească.

Citește și:
Sursa: The Verge