Filmul din 1911 care a prezis pericolul mașinilor autonome

Se visează la mașini autonome de mai mult timp decât ai crede. Poate chiar de când au apărut primele automobile, iar un film de comedie din 1911 îți arată că unii oameni s-au gândit la asta cu mult timp înainte să te naști.

Mașinile autonome sunt o invenție a secolului trecut. Au existat câteva încercări nereușite de a inova domeniul auto, dar a lipsit tehnologia necesară. Încă ne lipsește, spun anumiți experți, iar dovada o ai în erorile pe care le produce inteligența artificială și în neîncrederea pe care o avem în roboți.

Asta nu înseamnă că oamenii s-au gândit la aceste autovehicule tot atunci când s-au apucat să le creeze. Ideea despre mașini autonome e mai veche decât crezi, chiar dacă oamenii de la începutul secolului trecut nu le vedeau așa cum o faci tu în prezent.

Un scurt metraj de comedie, mut, de doar șase minute, din 1911, dezvăluie încă de atunci pericolul mașinilor autonome și e aproape de necrezut că oamenii n-aveau nici atunci încredere în ființele artificiale.

Tematica și imaginarul filmului este tipic acelor vremuri. Comedia nu te dă pe spate. E copilărească, relativ inocentă, dar alte aspecte sunt importante în cadrul peliculei.

La început, vezi cum este pus pe picioare (la propriu) un robot. Evident, e un om deghizat, care arată mai degrabă ca Omul de Tinichea din Vrăjitorul din Oz. Scopul creării acestui robot? să fie șoferul personal al unui cuplu proaspăt căsătorit.

La acea vreme, automobilele însele erau destul de puține. Nu oricine își permitea un automobil (deși, nici azi situația nu e prea diferită), dar, cel mai important, nu oricine se pricepea să o conducă. Bogătașii care habar n-aveau să țină volanul în mână, dar doreau, totuși, o mașină, ca să dea bine în fața burgheziei și a nobilimii, își angajau șofer personal, ca să fie oricând la cheremul lor.

În film, se pune la “cârma” mașinii acel robot, care abia se ține el însuși pe picioare, deci nu e greu să-ți imaginezi modul dezastruos în care îi conduce pe mire și mireasă.