Ce e „marea explozie” de care Șerban Nicolae se teme ca de Satana

Ce e „marea explozie” de care Șerban Nicolae se teme ca de Satana

Șerban „am o poză în care faceți sex anal” Nicolae nu s-a dezmințit de circ și-a mai venit cu o declarație cel puțin inspirată din Evul Mediu. Acum chestionează teoria Big Bang și-l pune pe Dumnezeu în fața tuturor oamenilor.

Pe 11 septembrie s-au desfășurat dezbaterea și votul în Senat pentru inițiativa legislativă de revizuire a Constituției pentru modificarea articolului despre familie. Adică s-a supus la vot dacă e nevoie de un referendum care să-ți dicteze cum ar trebui să arate familia ta și pe cine ai voie să iubești. Conform Constituției.

Argumente au fost de toate felurile, dar cel al lui Șerban Nicolae sclipește într-un mod aparte. Deși discuția era despre familie, senatorul PSD s-a gândit că e loc despre un discurs știință vs. religie. Nu știu exact ce a vrut să demonstreze cu asta, dar argumentele lui au sunat așa:

Eu mărturisesc faptul că eu cred că există Dumnezeu și că el are rol creator. Nu cred în teoria unei mari explozii. Să nu vă suparăți pe mine, nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva, în afară de haos.

Adânc. Știu.

Într-un stat laic, tipul ăsta de discuții nu-și au rostul. Nu este nimic greșit în a crede în oricare din cele două teorii, dar, cu toate acestea, religia ar trebui să fie ceva intim care nu ar trebui amestecat în Constituție.

Totuși, ce este „marea explozie” de care se teme Șerban Nicolae

Explozia lui Șerban Nicolae se numește, de fapt, Big Bang. Este o teorie susținută de România (prin cercetătorii ei), Papă și o grămadă de fizicieni care au luat și Nobel pentru contribuția lor la ea.

Teoria spune că, în urmă cu 13 miliarde ani Universul a fost creat în urma unei explozii imense. Înainte ca Universul să fi existat, a fost doar așa numita „singularitate”, adică ceva fără dimensiuni, dar încărcată de o energie infinită. Aceeași teorie susține că Universul se extinde permanent încă de la momentul zero, adică de când a început să se existe. Expansiunea a și fost observată de Edwin Hubble între anii ‘20 și ‘30. România, pe atunci, încă încerca să înțeleagă care-i rostul ei înainte.

Deși modelul ăsta este susținut de explicațiile „cele mai complete„ și „mai corecte” din punct de vedere științific, lui Șerban Nicolae îi este greu să creadă. De ce? Pentru că-i zice explozie și știe toată lumea că exploziile sunt rele. Apoi mai e și credința lui în Dumnezeu, Creatorul care, aparent, se bate cap în cap cu Big Bang.

Teoria Big Bang este susținută de creștinism

Atât Big Bang cât și creștinismul susțin că lumea a fost creată din nimic. Cele două teorii sunt compatibile, iar, în 1951, Papa Pius al XII-lea a declarat că ipoteza lui Georges Lemaître, întemeietorul teoriei Big Bang, validează catolicismul. Ceva mai recent, în 2014, Papa Francisc a spus că evoluția și Big Bang sunt valide, pentru că Dumnezeu nu-i un magician cu baghetă magică.

Dacă e să compari teoriile științifice despre crearea lumii, vei vedea că pașii sunt aceeași. Big Bang și creștinismul susțin că lumea a fost creată din nimic, cu mențiunea că cea din urmă susține că Dumnezeu este creatorul care a creat din nimic. Atât Geneza din Biblie, cât și știința susțin că lumea s-a format într-o anumită ordine, care, întâmplător, e aceeași, dar exprimată-n termeni diferiți.

Ce vreau să spun e că o teorie nu o exclude pe alta, așa cum vrea să insinueze Șerban Nicolae. Poți fi un om religios și fără să respingi știința.

Pe lângă asta, nu e întocmai corect folosești credința ca argument împotriva unor drepturi, oricare ar fi ele. Într-o lume ideală, drepturile unor oameni nu se supun la vot, iar credința unui om nu este impusă asupra altuia. Dar e bine de știut că Șerban Nicolae nu crede-n explozii, dar crede că religia este literă de lege.