21 dec. 2016 | 17:25

Ce schimbări se produc în creierul unei femei când rămâne însărcinată

ȘTIINȚĂ
Ce schimbări se produc în creierul unei femei când rămâne însărcinată

Cercetătorii au găsit dovezi conform cărora sarcina poate produce schimbări în creierul uman.

Oamenii de știință au efectuat de curând o serie de teste extrem de interesante, conform cărora sarcina poate avea efecte importante asupra creierului unei femei. Astfel, după cum scrie și site-ul Popular Science, rezultate demonstrează faptul că secțiunile cerebrale implicate în procesare informațiilor sociale sunt reprogramate după prima sarcină, schimbările având o durată de cel puțin doi ani de zile. Se presupune că acestea din urmă le-ar ajuta pe mame să aibă grijă de copiii lor.

În cadrul experimentelor au luat parte în jur de 25 de femei, asupra cărora au fost efectuate teste RMN atât înainte, cât și după prima sarcină. Din câte se pare, substanța cenușie a creierului se modifică în cazul mamelor. Întrucât acest fenomen nu este întâlnit la tați sau la femeila care nu au avut vreodată copil, cercetătorii sunt de părere că sarcina ar putea fi cauza principală.

Zonele cerebrale care s-au modificat în cazul mamelor sunt implicate în înțelegerea gândurilor, emoțiilor, dorințelor și motivațiilor altor persoane. Iar o cantitate mai mică de substanță gri nu afectează în niciun mod creierul. În schimb, rețeaua neurală i-ar permite mamei să identifice mai ușor nevoile copilului, dând naștere unei legături puternice cu acesta.

După cum am scris mai sus, modificările au fost observate și la doi ani după naștere, însă oamenii de știință sunt de părere că acestea ar putea fi permanente. În ceea ce privește memoria, nu au fost raportate schimbări. ”Acest studiu ne-a oferit noi oportunități și cred că vom studia acest aspect mulți ani de acum încolo”, a declarat unul dintre oamenii implicați în proiect.