Descoperirea miraculoasă care poate da un vaccin anti-gripal universal

Descoperirea miraculoasă care poate da un vaccin anti-gripal universal
Sursa foto: High Hampton Resort
Bianca Prangate
Bianca Prangate
19:53 03.11.2018

Cercetătorii sunt pe cale să descopere un vaccin anti-gripal universal, pe baza unui anticorp care se găsește în corpul llamelor și cămilelor.

Testele pe șoareci au arătat că acești anticorpi îi protejează de gripa de tip A și cea de tip B, atunci când sunt injectați în mod direct și transportați cu ajutorul unui virus realizat special. Dacă testele clinice vor avea aceleași rezultate, atunci am putea avea o șansă în a ne lupta cu virusurile gripale care omoară zeci de mii de oameni la nivel global în fiecare an.

Anticorpii care stau la baza vaccinului provin de la camelide, clasa de animale care cuprinde cămile, llame, dromaderi și multe altele. „Asta este o poveste bună și arată puterea ingineriei de anticorpi”, a explicat imunologul Antonio Lanzavecchia, de la Institute for Research in Biomedicine din Elveția, pentru Science Magazine.

Cei doi viruși care duc la gripa de tip A și de tip B evoluează în mod constant, din cauza genomurilor puternic fragmentate. Aceste genomuri fragmentate ajută virusurile să își schimbe în mod constant marcatorii biologici de la suprafață. Altfel spus, anticorpii care se prind de un virus s-ar putea să nu aibă efect în cazul „urmașilor” acelui virus. Tocmai de aceea, imunologii trebuie să nu rămână în urmă și să dezvolte vaccinuri noi, în funcție de ce estimări se fac pentru următorul sezon de gripă.

Anticorpii de la llame și cămile însă sunt capabili să se prindă de mai multe forme de marcatori biologici. În condiții ideale, acești anticorpi au putut preveni infecțiile gripale cauzate de 60 de tulpini de virusuri gripale. Mai mult, ei au rămas în corpul maimuțelor pentru mai mult de nouă luni, fiind la fel de eficienți în lupta cu virusurile gripale în acest interval.

Lucrurile stau promițător până acum, dar mai e nevoie de multe cercetări până când un asemenea vaccin anti-gripal să ajungă pe piață.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: