17 mai 2018 | 17:55

Legea anti ITP luat pe șpagă: de când e activă și ce trebuie să faci

ACTUALITATE
Legea anti ITP luat pe șpagă: de când e activă și ce trebuie să faci

Data de 20 mai 2018 le dă fiori șoferilor din România. Legea se va schimba și pentru șoferii care conduc automobile mai vechi. Acestora le va fi mult mai greu să treacă ITP-ul întrucât condițiile se vor înăspri și operatorii vor fi aspru verificați de RAR.

Astfel, din 20 mai 2018, conducătorii auto care vor fi surprinşi în trafic cu Inspecţia Tehnică Periodică expirată vor primi o dovadă fără drept de circulaţie şi vor fi amendaţi. În plus, omul legii are dreptul să rețină talonul și plăcuţele cu numerele de înmatriculare ale mașinii.

Ce înseamnă o dovadă fără drept de circulaţie pe înțelesul tuturor? Că mașina va fi luată de „la locul faptei” pe o platformă sau va putea fi doar tractată.

Probleme vor avea și cei care au cumpărat sau vândut mașina, dar nu a fost trecut pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare. Pedeapsa este aceeași și cei vinovați vor primi o dovadă fără drept de circulaţie şi vor fi amendaţi. Șoferii care încalcă legea vor rămâne fără plăcuțele de înmatriculare și talon. Plăcuțele de înmatriculare și talonul vor fi primite înapoi de la biroul poliției rutiere la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică (ITP).

Cât este amenda dacă n-ai ITP?

Potrivit OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier), conducerea unui vehicul al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 puncte-amendă.

În condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, iar valoarea acestuia la ora actuală este de 145 de lei,  valoarea amenzii pentru conducerea unui autovehicul cu termen ITP expirat este cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Ce obligă RAR operatorii de stații?

Totodată, începând cu aceeași dată, Registrul Auto Român îi obligă astfel pe operatorii de stații care fac ITP să aibă un sistem video HD format din minimum 2 camere video și un DVR, dispozitiv de înregistrare și de stocare a datelor.

Cu alte cuvinte, stațiile din întreaga țară vor fi obligate să înregistreze video inspecția tuturor automobilelor și să păstreze filmulețele timp de șase luni. Ulterior, la cererea RAR, operatorul este obligat să pună la dispoziția autoritățior înregistrarea cu efectuarea insepecției periodice tehnice. Printre funcționalitățile pe care le va avea sistemul se numără: să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător şi accesibil inspectorului RAR și să permită înregistrarea şi vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat.

Totodată, să surprindă culoarea exactă a acestuia şi a plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condiţiile de iluminare existente sau să permită înregistrarea şi vizualizarea corespunzătoare a indicaţiilor afişajului/afişajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP, conform AvocatNet.

Toate modificările survin ca urmare a intrării în vigoare pe data de 20 mai 2018 a Ordonanței Guvernului privind suspendarea înmatriculării vehiculelor (OG 14 din 18 august 2017) care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația automobilelor pe drumurile publice.