Legea care te-ar putea ajuta să vii în sprijinul Poliției cu probe video

Legea care te-ar putea ajuta să vii în sprijinul Poliției cu probe video

Un nou proiect de lege prevede că oricine te poate filme în timp ce încalci o regulă de circulație, să predea înregistrarea poliției și să depună o plângere chiar dacă acea persoană nu este afectată de infracțiunea ta.

Proiectul de lege a fost propus de deputatul USR Mihai Botez și urmează a fi pus spre dezbatere publică, unde, sunt convins că va fi ciuruit de critici din partea celor care încalcă voit legea în trafic.

„În primul rând proiectul propus e menit să încurajeze civismul, să convingă oamenii să se implice atunci când văd regulile de circulație încălcate”, a declarat Mihai Botez pentru Hotnews.

Proiectul de lege va permite utilizarea ca probă a clipurilor filmate cu dispozitive neomologate atât timp cât există o sesizare scrisă făcută de autorul filmării, iar clipul permite „stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvârșirii contravenției, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.”

Fie că vorbim de o mașină parcată neregulamentar sau de un “șmecher” care nu-ți dă prioritate la trecerea de pietoni ori cazuri mai grave ca accidente, la care ești martor, toate vor putea fi fotografiate sau filmate. Înregistrarea o poți trimite apoi poliției și, dacă îndeplinește condițiile, va fi folosită ca probă pentru a-l sancționa pe făptaș.

Ar fi mai simplu dacă imaginile ar putea fi trimise direct prin rețelele sociale, pe paginile oficiale ale forțelor de ordine, dar trebuie să faci și o sesizare scrisă, ceea ce îngreunează procedeul.

Este o măsură legislativă care va fi lăudată, dar va stârni și vociferări, din diverse motive. Filmarea sau fotografierea unor nereguli în trafic se practică de mulți ani pentru că reprezintă cea mai bună probă în cazul unor șoferi recalcitranți sau care încearcă să fugă de la locul accidentului.

Citește și: