Proiectul românesc SF care transformă orice suprafață banală în una inteligentă

Proiectul românesc SF care transformă orice suprafață banală în una inteligentă

Un startup fondat de câțiva tineri din Brașov îți arată cum automatizarea, realitatea virtuală sau augmentată sunt noile coordonate în funcție de care lumea va evolua.

Startup-ul lor transformă orice suprafață în una inteligentă, cu ajutorul realității augmentate. Proiectul poartă numele de Lampix și reușește să facă aceste lucruri stând deasupra suprafeței dorite, prin proiecție și computer vision.

Suprafețele pe care proiecția poate fi amplasată sunt nenumărate, de la un birou, până la banala masă din bucătărie. Mihai Dumitrescu este antreprenor Lampix, despre care a menționat că permite lucrul cu documentele de hârtie ca și cum ar fi digitale.

De asemenea, lampa poate copia text sau fotografii pe un document, direct în calculator și poate să găsească textul dorit într-un document, după care proiectează imaginea pe orice suprafață. În plus, Lampix permite interacționarea în timp real cu proiecția, care îți poate afișa pe suprafața dorită și notificările pe care le primești pe telefon.

Totodată, birourile inteligente îți permit să sincronizezi cu aplicații precum Dropbox, pentru a face notițe sau a scrie pe o foaie de hârtie și să împărtășești conținutul cu ușurință.

Mihai Dumitrescu a precizat că a început să lucreze la Lampix în 2014. Ideea i-a venit dintr-un proiect de digitalizare, cu niște cărți vechi care nu puteau fi puse într-un scaner, ci trebuiau pozate. Astfel, a apărut ideea de proiecție de sus și computer vision, adică a unui sistem de camere care înțeleg ce e pe masă.

Printre aplicațiile tinerilor din Brașov se numără și una destinată barurilor, care vine cu costere personalizate pentru băuturi. Aceasta urmărește interacțiunile clientului și poate spune dacă un pahar s-a golit, astfel încât barmanul să știe ce are de făcut.

O altă aplicație este destinată navigației indoor, care îți dă indicații în funcție de care ajungi la locația dorită. Tot ce trebuie să faci este să te uiți la smartphone, iar indiciile îți vor apărea în lumea reală.

Sursa: Digi24