20 nov. 2018 | 17:31

De ce crede Jeff Bezos că Amazon va eșua într-o zi

ACTUALITATE
De ce crede Jeff Bezos că Amazon va eșua într-o zi

Amazon pare genul de gigant tehnologic de nestrămutat, dar fondatorul său, Jeff Bezos, nu este atât de optimist cu privire la viitorul companiei.

Bezos a explicat, în cadrul unei ședințe care a avut loc în Seattle, că Amazon va intra în faliment într-o zi. „Amazon nu e prea mare mare să dea greș”, a zis el, conform CNBC. „De fapt, prezic că într-o zi compania va eșua. Amazon va intra în faliment. Dacă te uiți la companiile mari, duratele lor de viață sunt de peste 30 de ani, nu de peste 100 de ani”.

Afirmațiile lui Bezos sunt cu atât mai surprinzătoare în contextul în care Amazon a anunțat deschiderea unor noi sedii. Acesta și-a sfătuit angajații să nu se complacă, altfel vor păși în pantofii companiei Sears, care a dat faliment în urmă cu o lună.

Abordarea sugerată de Bezos pentru angajați este să se concentreze în mod obsesiv pe clienți și să evite să se îngrijoreze pentru companie. „Dacă începem să ne concentrăm pe noi înșine, în loc să ne concentrăm pe clienții noștri, acesta va fi începutul sfârșitului”, a mai spus Bezos. „Trebuie să încercăm să amânăm asta cât mai mult posibil”.

Chiar și așa, unii angajați se tem cu privire la expansiunea companiei – mai exact, rapiditatea acesteia. Forța de muncă a crescut de 220 de ori în ultimii opt ani, ajungând la peste 600.000 de angajați. În ceea ce privește vânzările online, magazinul va fi responsabil pentru 48% din totalul vânzărilor online din SUA, o creștere semnificativă față de cea din 2017, când a atins 43%. „Este un fapt dovedit că suntem o companie mare”, a subliniat Bezos. „Este rezonabil pentru instituțiile mari de orice tip, fie ele companii sau guverne, să fie ținute sub observație”.

Mai mult, Bezos vrea ca povestea Amazon să se distingă de poveștile celorlalte companii de tehnologie. El a subliniat că magazinul are o poveste bună, legată de felul în care îmbunătățește viețile clienților săi. „Facebook nu este la fel precum Google, iar Apple nu este la fel precum Amazon”, a afirmat Bezos. „Nu vreau să mă confrunt cu o asemenea impresie de mare tehnologie – vreau doar să vorbesc despre Amazon”.