Jocurile Olimpice din 2020 vor avea roboți pe post de angajați

Jocurile Olimpice din 2020 vor avea roboți pe post de angajați

Japonia va găzdui în 2020 una dintre cele mai spectaculoase Jocuri Olimpice de până acum. Ele vor fi asistate de inteligența artificială.

Presa japoneză a oferit ultimele detalii despre planurile țării de a lansa o flotă de roboți la Jocurile Olimpice din Tokyo, din vara lui 2020. Japonia vrea să organizeze, pentru prima dată, o vitrină cu roboți. Planurile Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo sunt în plină desfășurare și, cu siguranță, aceste jocuri vor intra în istorie, deci și experiența va fi una inedită.

Evenimentul este pe cât de surprinzător, pe atât de controversat. Anunțul făcut de Federația Internațională de Gimnastică (FIG) în octombrie, a implicat planuri de cooperare cu firma japoneză de tehnologie Fujitsu. Sistemul senzorial 3D va fi dezvoltat cu scopul de a oferi doar asistență în procesul de notare, transmiterea informațiilor către spectatori și sprijinirea sportivilor, dar și a antrenorilor.

Citând beneficiile suportului tehnic, fostul președinte FIG, Bruno Grandea, spune că un judecător trebuie să lucreze timp de opt ore pe zi, ceea ce pune la îndoială coerența sa. Aici vine în ajutor inteligența artificială, care nu obosește.

Cu toate acestea, planul a atras o mulțime de critici, mai ales că gimnastica este unul dintre sporturile, dacă nu chiar cel mai contențios, în Jocurile Olimpice. Nadia Comăneci a comentat decizia japonezilor spunând că ”gimnastele caută mereu unghiuri și puncte prin care să demonstreze că își merită locul la Olimpiadă, deci ce se întâmplă când cineva aduce criterii și o rutină diferită, care nu a mai fost văzută sau înregistrată pe calculator?”.

Chiar și așa, ultimele două luni au fost pline de demonstrații ale produselor și întâlniri planificate. Se prea poate ca recepția să le revină roboților, care vor primi și furniza informații rapide pentru miile de oameni care vor intra în oraș, ca să asiste la evenimentul de 16 zile. Roboții echipați cu AI vor fi distribuiți în aeroportul Haneda din Tokyo și în alte locații centrale.

Dacă lucrurile vor fi gestionate ca la carte, evenimentul va reprezenta o situație mai mult decât avantajoasă pentru oraș, dar și pentru furnizorii de tehnologie, care intenționează să ofere roboții lor pentru evenimente.

Citește și: