24 aug. 2018 | 17:05

Număr record de plângeri penale împotriva Jandarmeriei. Urmează verificarea gazelor lacrimogene

Generalist
Număr record de plângeri penale împotriva Jandarmeriei. Urmează verificarea gazelor lacrimogene

Numărul plângerilor penale depuse împotriva Jandarmeriei Române după protestul din 10 august a atins un număr alarmant de mare și se va face și o expertiză fizico-chimică a substanțelor iritant-lacrimogene folosite la manifestație.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public că numărul plângerilor penale a ajuns la 705:

“În urma activităților desfășurate până astăzi, 24 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secției parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 705.”

Ca urmare a numărului atât de mare de plângeri, se va efectua o expertiză fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant-lacrimogen existente în muniția și în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice.

În cele două săptămâni care s-au scurs de la violențele din Piața Victoriei, numărul celor care s-au simțit lezați de tratamentele aplicate Jandarmerie a crescut vertiginos. Așa cum spun și medicii (cei care vor să spună), efectele gazelor lacrimogene se manifestă diferit la fiecare dintre persoanele expuse la substanțele toxice, iar ele pot apărea și după o săptămână. Cei care suferă de probleme ale ochilor, pielii și căilor respiratorii sunt cei mai afectați.

Chiar dacă acel armament nu e letal (ar trebui să fie? pentru că nu e un argument) Constituția spune că statul român trebuie să apere și integritatea cetățenilor, nu doar siguranța lor. Asta înseamnă că nu trebuie să producă vătămare corporală sau morală prin intermediul niciunei instituții.

O altă controversă, care ar trebui să dea de gândit, a fost bruscarea și agresarea jurnaliștilor (care și ei au dreptul să protesteze, chiar dacă sunt în timpul serviciului). Într-un stat democratic, presa nu trebuie înlăturată de la evenimente. Nu era un atac terorist în desfășurare ca să iei jurnaliștii pe sus de la fața locului unde anumiți jandarmi dădeau cu gaz în ochi și câte o chelfăneală care te năucea.

O jurnalistă de la Vice povestește că a depus și ea plângere penală la Parchetul Militar, dar a primit o nouă lovitură, de data asta din partea birocrației, plină de formulare inutile care fac decât să-ți consume ziua degeaba, fără să se rezolve ceva, după cum afirmă chiar procurorii de acolo.

Dacă și tu ai fost agresat pe nedrept la protest sau suferi de pe urma efectelor gazelor lacrimogene, poți depune plângere, dar trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, dar să nu-ți faci prea multe speranțe că ți se va face dreptate. Rareori sunt trași la răspundere cei din cadrul forțelor de ordine în astfel de situații. Pentru că acesta a și fost scopul violențelor: discreditarea și reducerea la tăcere a celor vătămați.