14 feb. 2018 | 17:40

iPhone X după trei luni: ce m-a supărat și bucurat la cel mai scump telefon Apple

FEATURE
iPhone X după trei luni: ce m-a supărat și bucurat la cel mai scump telefon Apple

Am devenit posesor de iPhone X la scurt timp după lansarea oficială. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, iar fascinația s-a mai ponderat. În continuare, mi se pare foarte bun, dar e departe de a fi la fel de spectaculos.

Am așteptat cu interes să pun mâna pe iPhone X.

La momentul dezvăluirii sale oficiale, mi s-a părut revoluționar. Epitetele erau prea puține pentru a descrie schimbările majore pe care Apple a decis să le integreze în terminalul aniversar. Prețul era unul exagerat după orice standard, dar aproape că se justifica, pentru că nu aveai cu ce să-l compari. Prin prisma calității construcției, a designului și a materialelor folosite, era imposibil să afirmi că își ia inspirația dintr-un alt gadget existent pe piață.

Nu puteai nici măcar să spui că are multe particularități în comun cu un alt iPhone lansat în anii trecuți.

Între timp, după ce îți petreci viața cu el și îl folosești ca pe orice alt telefon inteligent pe care l-ai avut înainte, devine ”mai uman”. În acest context, uman este o trăsătură negativă.

Face referire la faptul că-și pierde aura aia de infailibilitate pe care a avut în jurul său în momentul în care l-ai scos din cutie. Prin utilizarea sa în condiții comune, de vorbit la telefon și navigat pe Facebook, devine și el mai comun. Nu vei uita niciodată că este scump, iar obsesia să nu-l scapi de pământ, rămâne probabil până îl vei schimba.

Începi însă să-l privești cu un ochi critic, mai obiectiv, mai detașat. În final, acesta este un lucru bun, dar ar fi fost drăguț ca bucuria primelor zile să nu te părăsească niciodată.

iPhone X are probleme, chiar dacă nu sunt multe

IMG_7819 iPhone X panorama

iPhone X – Panoramă în Sighișoara

În funcție de numărul de aplicații pe care le-ai instalat pe iPhone X, telefonul se va mișca mai mult sau mai puțin bine, iar, per ansamblu, experiența de utilizare s-ar putea să aibă de suferit.

Cred că am 300 de aplicații instalate pe telefon din varii motive. Unele le-am instalat pentru un tutorial sau pentru un review și au rămas instalate. Altele sunt convins că le folosesc o dată pe lună, dacă nu mai rar. De unele, am uitat.

Partea tristă este că mai puțin de jumătate dintre acele programe sunt optimizate pentru interfața iPhone X, chiar și la trei luni după lansarea aparatului. Asta înseamnă că nu îți ocupă tot ecranul în momentul în care le rulezi, iar spațiul suplimentar pe verticală pe care ți-l oferă un panou cu un raport de aspect 18:9 devine inutil.

Mai enervant e că situația va rămâne probabil neschimbată cel puțin până la finele acestui an. Dacă zvonurile se confirmă și Apple va lansa trei telefoane în toamnă cu același raport de aspect, micii dezvoltatori vor simți un vârf de motivație în plus pentru a-și actualiza programele.

Cel puțin o dată ți se va bloca. În mod inevitabil și fără un set de circumstanțe clar, orice smartphone se blochează.

Mi s-a întâmplat mie de vreo două ori în trei luni, li s-a întâmplat și unor prieteni utilizatori de iPhone X. Subit, încerci să pornești un program sau să-l deblochezi pentru că l-ai scos din buzunar și îți dai seama că refuză să răspundă la comenzi.

Reflexul inițial este să apeși pe Power, gândindu-te că s-a închis din greșeală. Nu durează mult până îți dai seamă că aceste gesturi sunt inutile. În respectivul context, soluția este să-l repornești forțat, dar pentru că Apple a schimbat din nou procedura din cauza lipsei butonului Home, s-ar putea să suni un prieten sau să cauți pe Google.

Ca să repornești forțat un iPhone X, trebuie să apeși pe rând pe volum în sus, volum în jos și 10 – 15 secunde doar pe Power.

iPhone X mi-a prins părul și nu e singurul lucru suspect

IMG_8112 iPhone X fără portrait

iPhone X – grup de prieteni într-un local fără portret

În urmă cu câteva săptămâni am scris o știre legată de faptul că mai mulți posesori de iPhone X s-au plâns că telefonul le smulge părul din cap.

Partea ciudată este că am pățit și eu același fenomen cu mult timp înainte, dar nu i-am dat importantă decât după ce s-a întâmplat de vreo două ori. Chiar și atunci, am dat vina pe părul meu lung care era desfăcut.

În realitate, în anumite circumstanțe, fără vreo logică, switch-ul care îți trece telefonul pe silențios îți poate prinde părul. Nu m-a supărat teribil, dar m-a bulversat un pic că numărul celor care au avut ghinionul să pățească la fel ca mine a fost destul de mare.

Oțelul de pe margini se zgârie relativ ușor. În continuare am o ambiție puerilă să nu-l utilizez cu husă și probabil că orice husă ar fi prevenit agățarea părului descrisă mai sus. Respectiva ambiție va ajunge însă să mă coste scump și deja mă supără că marginile au acumulat un număr mare de zgârieturi discrete, cât să te streseze, deși nu l-am pus niciodată în buzunar cu altceva. L-am scăpat însă de câteva ori și probabil că respectivele experiențe negative au avut un rol important în definirea aspectului său actual.

Nu am pățit personal, dar am întâlnit un fenomen ciudat la doi posesori diferiți de iPhone X.

Telefonul începe să sune sau să vibreze în momentul în care primești un apel, dar trec aproximativ 3-5 secunde până când se aprinde ecranul ca să vezi cine te sună. Dacă te chinui să găsești telefonul prin geantă, aceasta nu este o problemă majoră.

În cazul în care cineva important nu are răbdare când te sună, iar tu ai un principiu să nu răspunzi la contacte necunoscute, riști să pierzi câteva apeluri pentru că ecranul refuză să se aprindă cu numele sau numărul apelantului.

După mai multe experimente, soluția în acest caz a constat în resetarea configurărilor de rețea din Configurări – General – Resetare. Ai în vedere că respectivul proces va duce la ”uitarea” tuturor rețelelor WiFi la care te-ai conectat în trecut și vei fi nevoit să tastezi din nou parolele aferente.

Despre iPhone X rămâne ca la început: îl iubești sau îl urăști, dar nu îl poți ignora

IMG_8009 iPhone X mod portret

iPhone X – fotografie cu modul portret

Fac mai multe poze ca niciodată de când am intrat în posesia unui iPhone X. Nu cred că am făcut vreo filmare, poate una singură de experiment.

În schimb, am imortalizat sute de cadre, cu sau fără modul portret. Indiferent cât de priceput ești la arta fotografică, ai mari șanse să să obții rezultate net superioare celor pe care le-ai fi obținut în urmă cu doi-trei ani cu orice alt smartphone.

În teorie, iPhone X ar trebui să aibă cea mai bună cameră utilizată vreodată pe un telefon.

Nu știu sigur dacă este adevărat, dar calitatea detaliilor, naturalețea culorilor și precizia focusului sunt greu de ignorat. Este prima oară când am simțit că nu am nevoie de un aparat foto dedicat în concediu, iar acest detaliu s-ar putea să fie suficient pentru mulți posibili cumpărători. Niciodată nu am obținut mai multe reacții de uimire vizavi de pozele ieșite dintr-un smartphone decât acum.

Funcția de autentificare Face ID mi se pare o revelație, dacă nu uit că profit de ea în fiecare moment.

Simți efectiv că te-ai întors în timp acum 10 ani, pe vremea când nu aveai cod la telefon. Îți aduci aminte cât de securizat îți este smartphone-ul, doar în momentul în care cineva ți-l ia de pe masă și încearcă să-ți umble prin meniu. Atunci îți dai seama că doar trăsăturile tale particulare ale feței sunt responsabile de faptul că, în momentul în care ai pus mâna pe telefon, îl poți folosi, fără vreo procedură complicată sau o etapă suplimentară.

Niciodată nu m-a trădat. S-ar putea de vreo două ori să fi îndepărtat un pic telefonul de față pentru a relua autentificarea, deoarece nu a mers din prima. Asta a fost tot.

IMG_7657 iPhone X mod portret

iPhone X – o boxă Marshall Kilburn fotografiată cu modul portret

În continuare mi se pare scump în momentul în care îl țin în mână, iar greutatea un pic mai mare decât a altor telefoane mă încântă teribil.

Nu pare să strice ușor, iar dintre utilizatorii de iPhone X pe care îi cunosc, nici unul nu a reușit să-i spargă spatele sau fața, până acum. Având în vedere că eșantionul este de vreo 10 persoane, iar perioada de utilizare este între una și trei luni, acest detaliu reprezintă un mare plus pentru cel mai scump smartphone ieșit din Cupertino.

Ecranul este superb.

Orice tip de conținut video se vede perfect pe el, iar de când îl am, am sesizat că stau mai mult pe YouTube decât înainte. Nu am atins încă nivelul de a mă uita la seriale de pe Netflix pe telefon, dar când stau cu el în pat, mi se pare suficient de mare pentru a mă bucura de aproape orice tip de conținut video.

Nici în soare nu mi-a făcut probleme, ecranul fiind semnificativ mai luminos decât ce al altor telefoane cu care am interacționat în trecut.

În final, iPhone X este un telefon bun, peste medie.

[readmore]

Nici acum, nu consider că are vreo funcție care să justifice prețul exorbitant de achiziție, dar pare scump când îl ții în mână. Nu mi se mai pare revoluționar, dar experiența de utilizare este una plăcută, fotografiile sunt impresionante, iar forma și dimensiunile sunt perfecte. Mi-aș fi dorit doar să arate mai mult timp la fel ca în prima zi, când l-am scos din cutie. Acest lucru este însă imposibil, iar noi ca utilizatori suntem de vină.

IMG_7643 iPhone X mod portret

iPhone X – fotografie cu modul portret la un pahar

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele