Apple s-a îmbogățit din iPhone X, deși costă o avere

Apple s-a îmbogățit din iPhone X, deși costă o avere

Apple și-a anunțat rezultatele financiare pe ultimul trimestru și, deși unitățile vândute au fost mai puține, prețul iPhone X s-a reflectat în încasări sporite.

Era imposibil să prezici că iPhone X va fi un telefon care se vinde bine. Prețul de start în Statele Unite este de 1000 de dolari, în timp ce în România continuă să fie aproape imposibil să-l găsești sub 5300 lei. Cu toate acestea, din raportul financiar al Apple, reiese faptul că s-a comercializat ca pâinea caldă.

Apple s-a bucurat de cel mai profitabil trimestru din istoria companiei. În ultimul trimestru fiscal din 2017, gigantul din Cupertino a avut încasări de 88,3 miliarde de dolari. Această cifră a reușit să doboare estimările inițiale ale Apple pe marginea subiectului. Acele cifre variau între 84 și 87 de miliarde de dolari. Comparativ cu același trimestru al anului trecut, creșterea a fost de aproximativ 13%, un procent fabulos în contextul giganților foarte profitabili din tech.

Din acea cifră de mai sus, profitul efectiv a fost de aproximativ 20,1 miliarde de dolari. În doar trei luni, a vândut 77,3 milioane de iPhone-uri, 13,2 milioane de iPad-uri, 5,1 milioane de Mac-uri și nu numai. Partea cea mai fascinantă a întregii ecuații este derivată din faptul că numărul de smartphone-uri comercializate a scăzut de la 78,3 milioane de unități. Această scădere nu a influențat însă profitul, din cauza valorii generoase de achiziție pentru un iPhone X. A ajutat și faptul că numărul de iPad-uri comercializate a crescut de la 10,3 milioane de unități la 13,2 milioane.

Oficialii Apple au evitat în trecut să publice vânzări defalcate per modele de iPhone, dar Tim Cook a simțit nevoia să menționeze că nimeni nu se aștepta ca iPhone X să se vândă atât de bine. Trecând peste celelalte versiuni de iPhone pe care le mai găsești în magazinele companiei, din ziua lansării, cel mai scump smartphone Apple lansat vreodată s-a vândut cel mai bine în fiecare săptămână.

Citește și: