24 iul. 2018 | 12:14

Cum îți va spune iPhone 9 că nu ai un încărcător original

ACTUALITATE
Cum îți va spune iPhone 9 că nu ai un încărcător original

Apple nu încurajează folosirea de accesorii neoriginale alături de telefoanele sale, iar iPhone 9 te va ajuta să-ți reamintești că trebuie să cumperi un încărcător original.

Viitoarele iPhone-uri, pe care le vom vedea la final de vară, pe 12 septembrie, vor aduce o noutate în cutii. Telefoanele vor fi livrate alături de încărcătoare de mare viteză, care vor oferi viteze de încărcare de trei ori mai mari decât cele oferite de către încărcătoarele din prezent. Cablurile vor avea un conector Lightning la un capăt și un USB-C la celălalt capăt.

Apple trage tare pentru a produce încărcătoarele necesare pentru viitoarele telefoane, dar și pentru a putea oferi încărcătoare care să fie vândute separat, în caz că îl pierzi pe cel care îl ai deja. Compania pare să aibă ceva probleme în ceea ce privește producția; dacă rămâi fără un astfel de încărcător, odată intrat în posesia lui în septembrie, s-ar putea să ai de așteptat până în 2019. Altfel, te poți orienta către un încărcător no-name, deși n-ar trebui să faci asta.

Nu mai e vorba de siguranța folosirii unui asemenea dispozitiv; chiar și dacă îl desfaci și știi că e un produs complet sigur, tot nu vei vrea să-l folosești. Apple vrea ca dispozitivele să fie conforme cu standardul USB power Delivery Rev. 3.0.

O componentă a acestui standard, C-AUTH, verifică dacă încărcătorul conectat este conform cu standardele USB în general și dacă este pe un whitelist. Fiecare producător poate să adapteze această listă, conform preferințelor proprii. Asta înseamnă că dacă ai un încărcător de mare viteză care nu apare pe listă, acesta va fi limitat ca putere.

În cazul celor de la Apple, dacă folosești un încărcător neoriginal, rata de încărcare va fi limitată la 2,5 W. Ca să ai o perspectivă asupra valorii, valoarea standard de încărcare a accesoriilor curente e de 5 W, iar potențialul maxim este de 18 W. Astfel, dacă ai un încărcător neconform, vei petrece cam toată ziua lângă priză, să-ți încarci telefonul.