Cum a ajuns un iPad Pro mai rapid decât un MacBook Pro, XPS 13 sau Surface Pro

Cum a ajuns un iPad Pro mai rapid decât un MacBook Pro, XPS 13 sau Surface Pro

Au trecut doar câteva zile de la lansarea în magazine a noilor iPad Pro, iar primele benchmark-uri confirmă un grad de performanță care depășește multe portabile de top.

În clipul de prezentare al noilor tablete Apple, oficialii din Cupertino s-au aruncat la mai multe afirmații curajoase menite să le ilustreze performanța. În opinia producătorului, un iPad Pro de ultimă generație este mai rapid decât 91% dintre toate laptopurile comercializate în ultimul an. Mai mult decât atât, este similar din punctul de vedere al performanței grafice cu un Xbox One S, o consolă dedicată de gaming.

Deși este ușor să te lauzi într-o reclamă, se pare că cei de la Apple nu au exagerat deloc în privința performanței gadgeturilor anunțate de curând. Conform celor de la Laptop Mag, care au reușit să ruleze niște teste comparative, procesorul Apple A12X Bionic depășește cu brio viteza unui Intel Core i7 de ultimă generație.

În testele publicației, au comparat un iPad Pro de ultimă generație cu un Dell XPS 13 cu Core i7, un Microsoft Surface Pro 6 și un MacBook Pro de 13 inci. În privința performanței multi-core, iPad Pro-ul a obținut un scor de 17.995 de puncte, în timp ce ultimul model de Dell XPS 13 s-a rezumat la 14.180 de puncte, iar Surface Pro 6 a obținut 13.025 puncte.

Transformarea unui clip 4K de 12 minute dintr-un format în altul prin intermediul aplicației Adobe Rush a durat doar 7 minute și 47 de secunde. Același proces efectuat pe XPS 13 a durat 31 de minute și 3 secunde, iar pe Surface au fost necesare 51 de secunde în plus comparativ cu XPS. Până și un MacBook Pro de ultimă generație a avut nevoie de 25 de minute și 53 de secunde.

Transformarea în Lightroom a 50 de fișiere RAW în JPG a durat 59 de secunde pe iPad Pro, pe când un XPS 13 a avut nevoie de 2 minute. În altă ordine de idei, utilizarea unui computer nu implică doar utilizarea anumitor programe sau rularea de teste. Pornind de la această premisă, limitările unui iPad Pro vor fi derivate din utilizarea platformei iOS care nu-ți va oferi niciodată aceeași flexibilitatea precum Windows sau macOS. Chiar și așa, realizarea celor de la Apple pe partea de performanță brută nu trebuie trecută cu vederea.