iOS 12 face minuni pe un iPhone vechi: beneficii pe 5s, 6 și iPad mini 2

iOS 12 face minuni pe un iPhone vechi: beneficii pe 5s, 6 și iPad mini 2

Din descrierea oficială, iOS 12 trebuia să vină ca o gură de aer proaspăt pentru telefoanele Apple cu o vechime semnificativă pe piață. Din câte se pare, compania americană și-a atins scopul.

Într-un ritm infim, adopția noilor versiuni de iOS a scăzut un pic în piață. Motivul are legătură cu faptul că s-a creat un mit conform căruia orice actualizare majoră a sistemului de operare pe un iDevice se reflectă într-un handicap de performanță.

Practic, dacă ai avut un iPhone 5S și ai făcut tranziția la iOS 11 la momentul apariției, gadgetul ”s-a bucurat” de un handicap de performanță. În teorie, acel minus era compensat de câteva funcții noi, dar este relativ dacă le folosești sau nu și dacă îți sunt cu adevărat utile.

Când vine însă vorba de iOS 12, Apple a insistat mult mai puțin pe schimbările radicale de funcționalitate și interfață, cât pe avantajul de performanță. Acea îmbunătățire trebuia simțită mai ales pe terminalele vechi, în contextul în care până și un iPhone 5S de acum cinci ani poate fi actualizat cu noul iOS.

Pentru a verifica gradul de veridicitate al afirmațiilor ieșite din Cupertino pe marginea iOS 12, cei de la ArsTechnica au efectuat o serie de teste pe diverse iDevice-uri cu variante diferite de iOS. În centrul atenției au fost un iPhone 5S, iPhone 6 Plus și iPad Mini 2. Concluzia tuturor testelor efectuate a fost unanimă. Apple și-a respectat promisiunea, iar iOS 12 trebuie neapărat instalat pe terminale mai vechi, în cazul în care îți dorești ca acestea să fie un pic mai sprintene.

În practică, dacă lansarea banalului Safari pe iOS 10.3.3 necesita 1,2 secunde, perioada de pornire s-a înrăutățit la iOS 11 și a crescut până la 1,5 secunde. În schimb, în iOS 12, a scăzut până la 1,15 secunde. Timpul necesar pornirii camerei a scăzut de la 0,9 secunde pe un aparat cu iOS 10.3.3 până la 0,81 secunde pe același terminal cu iOS 12.

În mod real, nu poți percepe timpul de pornire al unui program ca pe un indicator absolut de performanță. Per ansamblu însă, orice terminal actualizat la iOS 12 ți-a dat sentimentul că este mai sprinten.