11 nov. 2018 | 15:11

„Robotul” care prezice cât de tare o să fie un film doar după trailer

ACTUALITATE
„Robotul” care prezice cât de tare o să fie un film doar după trailer

Inteligența artificială are un mare atu – poate găsi modele repetitive în bazele de date. Tocmai de aceea, companiile au nevoie de ea.

Studio-ul de film 20th Century Fox vrea să folosească inteligența artificială pentru a prezice care filme vor avea succes și care nu. Cercetătorii companiei au realizat un studiu, pe care îl poți citi aici, în care au explicat cum analizează conținutul trailerelor cu ajutorul inteligenței artificiale Merlin.

Aceasta din urmă analizează trailere cadru după cadru și etichetează obiectele și evenimentele prezentate în ele. Mai apoi, compară ce au găsit cu alte trailere. Acele trailere care au etichete asemănătoare vor atrage categorii de privitori similare.

Genul de date analizate de inteligența artificială de la 20th Century Fox sunt cele pe care și le-ar dori orice studio. „Înțelegerea compoziției detaliate a audienței este importantă pentru studio-urile de film care investesc în povești a căror succes comercial este nesigur”, au explicat cercetătorii.

Merlin a analizat trailerul filmului „Logan”. Mai întâi, a pus următoarele etichete – copac, păr facial, mașină, bărbat, vehicul, atmosferă, mamifer, barbă, pădure și lumină. Totuși, inteligența artificială a analizat și alte informații, de tip temporal. „De exemplu, un trailer cu o secvență de aproape îndelungată cu un personaj este mai probabil să fie specific unui film dramatic decât de acțiune, în timp ce un trailer cu secvențe rapide și frecvente este mai probabil să reprezinte un film de acțiune”, au zis cercetătorii.

După ce a analizat datele, Merlin a întocmit o listă cu ce filme ar urmări oamenii care au văzut „Logan”. Acesta a ghicit o parte din filmele la care oamenii chiar s-au uitat și în realitate, dar nu le-a pus în aceeași ordine a importanței. El a ghicit „The Magnificent Seven”, „John Wick: Chapter 2”, „Terminator Genisys”, „Suicide Squad”, „X-Men: Apocalypse”, „Batman v Superman: Dawn of Justice” și „Doctor Strange”. A ratat însă multe filme, dar începutul este promițător.

Analiza realizată de Merlin arată că inteligența artificială este pe drumul cel bun în a ajuta companiile de filme să facă filme care să prindă mai bine la public, dar mai are multe de învățat.

inteligenta artificiala filme