Intel se inspiră de la smartphone-uri pentru viitoarele procesoare

Intel se inspiră de la smartphone-uri pentru viitoarele procesoare

Foveros nu este numele unui nou cip Intel, ci numele unei noi tehnologii care îi va permite companiei să contruiască viitoarele cipuri. Pe verticală.

De ce ar pune Intel componentele unui procesor una peste alta? Pentru a îmbunătăți puterea acestuia fără să schimbe procesul de fabricare la 10 nanomilimetri. Cu alte cuvinte, cu Foveros, Intel va putea suprapune diferite componente ale SoC-ului pentru o performanță sporită.

Acestă tehnologie ți-ar putea suna familiară pentru că avem deja astfel de SoC-uri în smartphone-urile din prezent. Totuși, spre deosebire de telefoane, unde acest design combină memoria cu procesorul, Foveros 3D va utiliza un siliciu gravat pentru a îmbunătăți numărul de interconexiuni și, prin urmare, viteza.

Tehnologia Foveros s-ar fi aflat în dezvoltare timp de aproape două decenii. În loc să realizeze cipuri de 10 nanomilimetri care conțin și procesorul și alte componente, Foveros 3D va permite Intel să amestece și să potrivească diferite componente ale cipurilor.

Intel ar putea utiliza nuclee de procesoare de 10 nanomilimetri împreună cu componente de USB, Wi-Fi, Ethernet și PCIe care pot fi construite pe procese de 14 nanomilimetri sau chiar 22 de nanomilimetri.

Astfel, componentele cu consum redus de energie ar fi așezate pe matrița de bază, în timp ce componentele de înaltă performanță vor fi deasupra.

Primele astfel de cipuri ar apărea în a doua jumătate a anului, iar primele produse ar avea procesoare de 10 nanomilimetri, o matriță de procesare Intel 22FFL și memorie de tip PoP. Cipul va conține nuclee contruite pe arhitectura Sunny Cove, dar și patru nuclee Atom care se vor ocupa de sarcinile ușoare.

Această arhitectură este asemănătoare cu procesoarele ARM de pe smartphone-uri. Astfel, cipul va măsura 12 x 12 x 1 mm și va necesita o putere de standby de 2 mW.

Intel a dezvăluit și plăcile video integrate Gen11 care ar trebui să aducă performanță dublă la aceeași frecvență față de Skylake. Numărul de unități de calcul ar crește până la 64, oferind 1TFLOP de putere teoretică de calcul.

Asta ar însemna că ai putea rula jocuri noi chiar pe acest procesor grafic integrat.

Și AMD se pare că merge în aceeași direcție pentru cipurile din generația Zen2. Procesorul ar fi construit pe un proces de 7 nanomilimetri, în timp ce PCIe, DDR, USB și SATA ar fi plasate pe o bază de 14 nanomilimetri.

În același timp, Qualcomm a anunțat o nouă platformă de procesoare numită Snapdragon 8Cx care va intra în competiție cu Intel pe segmentul laptopurilor.

Citește și:
Etichete: