10 oct. 2018 | 11:00

Intel a furat cu nesimțire la teste, ca să „bată” AMD

ACTUALITATE
Intel a furat cu nesimțire la teste, ca să „bată” AMD

Probabil că știi că atunci când producătorii anunță rezultatele în testele de benchmark ale produselor noi există posibilitatea ca acestea să fie umflate artificial.

Există multe metode prin care producătorii pot face în așa fel încât să-și pună produsele într-o lumină pozitivă. Ar putea alege doar testele în care produsul lor se descurcă mai bine sau ar putea face în așa fel încât să trișeze. Huawei a recunoscut că face asta cu telefoanele sale, de exemplu.

Intel este compania care a călcat strâmb și a umflat performanța noului procesor i9. Și a făcut-o într-un mod cât se poate de evident. Intel i-a angajat pe cei de la Principled Technologies să facă un document whitepaper care să arate superioritatea în jocuri a Intel i9-9900K și i7-8700K în fața lui AMD Threadripper 2990Wx, 2950X și Ryzen 7 2700X. În acest document se arată că procesoarele Intel sunt cu până la 50% mai performante decât cele AMD în gaming, în special în jocul Ashes of the Singularity.

Problema este că rezultatele Intel sunt mai mari decât cele așteptate, iar performanța procesorului Ryzen 7 2700X este mai mică decât ar trebui să fie.

Asta s-a întâmplat din cauza faptului că cei de la Principle Technologies au făcut câteva lucruri greșite. În primul rând, în teste sistemele Ryzen nu au avut activată funcția XMP sau extreme memory profile. XMP-ul este folosit pentru a atinge performanța maximă și este direct legată de viteza RAM-ului. Fără XMP, un sistem Ryzen are o performanță cu 5-15% mai scăzută.

De asemenea, testele au fost făcute cu o placă video GTX 1080 Ti și la o rezoluție 1080p. Asta reprezintă o slăbiciune pentru sistemele Ryzen. Sigur, 1080p este cea mai întâlnită rezoluție, dar testele trebuie făcute și la o rezoluție 1440p și 4K, iar Principled Technologies nu au făcut asta.

În al treilea rând, pentru cele două sisteme Ryzen a fost activat modul „Game mode” care poate avea efecte secundare serioase asupra performanței în jocuri. De exemplu, pe Ryzen 7, acest mod scade numărul de nuclee la jumătate și de aceea AMD recomandă utilizare modului doar pentru Threadripper, nu și pentru procesoarele Ryzen.

Este clar că Intel/Principled Technologies au făcut în mod intenționat ca procesoarele AMD să aibă o performanță mai proastă decât cele Intel. Ceea ce este ciudat este că au făcut-o într-un mod atât de evident și de ușor de detectat.