Fotografii deosebite cu paradisul pierdut din Insula Daltoniștilor

Fotografii deosebite cu paradisul pierdut din Insula Daltoniștilor
Sursa foto: Sanne De Wilde, Noor

Departe, în sudul Oceanului Pacific, insula mică în formă de inel pe nume Pingelap, găzduiește o mână de oameni, din care 10% sunt daltoniști.

Conform legendelor, un taifun imens a lovit insula și a decimat mare parte din populație în 1775. Printre supraviețuitori s-a numărat și conducătorul locuitorilor, care suferea de daltonism. Se spune că acesta ar fi transmis gena mai departe către generațiile care au urmat.

În prezent, populația insulei este de 250 de locuitori, din care 25 suferă de acromatopsie. Această rată de 10% este mult mai mare decât oriunde altundeva în lume. O medie globală arată că doar un om din 30.000 are acromatopsie (o rată de 0,003%). Pe insulă, un alt procent de 30% din populație reprezintă purtătorii sănătoși ai genei.

În Pingelap, conceptul de culoare a căpătat alte înțelesuri. Fotografa belgiană Sanne De Wilde a vrut să capteze aceste înțelesuri într-un proiect foto. Astfel, ea a vizitat insula în 2015 și a realizat mai multe fotografii, în care a încercat să arate cum se vede lumea prin ochii unei persoane daltoniste.

Unele poze sunt lipsite complet de culoare, fiind în alb-negru. Altele însă par să fie pictate în niște culori din altă lume, pentru a reda felul în care unii localnici care suferă de acromatopsie pot vedea anumite tonuri de roșu și albastru. De Wilde a folosit setările pentru fotografii în infraroșu și lentile speciale pentru a modifica anumite culori. Mai apoi, i-a rugat pe câțiva localnici daltoniști să picteze în acuarele o parte din fotografii, pentru ca acestea să semene cât mai bine cu ceea ce văd ei în realitate.

Mai apoi, fotografa s-a întors în studio-ul ei din Amsterdam, unde a creat o expoziție care să îi ajute pe vizitatori să simtă, pentru puțin timp, cum este să vezi prin ochii unui daltonist. Astfel, ea i-a invitat pe vizitatori să picteze pe creațiile ei, doar că pe moment nu apărea nicio culoare pe acestea. „Ce încerc eu să fac este să îi invit pe oameni să vadă și să interacționeze cu lumea într-un mod nou”, a explicat De Wilde.

Mai jos poți vedea o parte din creațiile ei realizate pe insulă:

insula daltonistilor

insula daltonistilor

insula daltonistilor

insula daltonistilor

insula daltonistilor

Citește și: