01 mai 2018 | 14:00

Infograficul care îți arată întreg Universul, de la naștere până la moarte

ACTUALITATE
Infograficul care îți arată întreg Universul, de la naștere până la moarte

În 2015 a apărut pentru prima dată un infografic al Universului. De atunci a continuat să crească și să adauge fel și fel de informații. Ceea ce are sens, pentru că vorbim despre întreaga viață a Universului, de la Big Bang până la ceea ce știm până acum.

Creat de designerul slovac Martin Vargic, Cronologia Universului acoperă ultimii 13,8 milioane de ani din spațiu și detaliază probabilitatea următorilor 10 de miliarde de ani. Vargic a separat lucrurile care afectează spațiu, Pământul, viața și umanitatea, pentru a vedea ce ne va afecta în ultimele noastre zile.

Începe cu începutul – Big Bang, care a dat naștere Universului cu 13,8 miliarde de ani în urmă. Acest eveniment a creat cea mai veche stea cunoscută din Univers, Methuselah, situată la aproximativ 190,1 ani lumină distanță de Pământ.

Această stea ciudată a creat în trecut un șir de probleme astronomilor. Asta pentru că estimările inițiale arătau că steaua are, de fapt, 16 miliarde de ani. Ceea ce nu prea avea sens, pentru că însemna să se nască înainte de însuși Universul.

Abia în 2013 oamenii de știință au reușit să reconcilieze vârsta stelei. Ei au folosit o nouă metodă de combinare a datelor cu privire la distanța, luminozitatea, compoziția și structura și au aflat vârsta reală a acesteia.

Mai apoi, în urmă cu 10,4 miliarde de ani, viața are, în sfârșit, șansa să se nască în Univers. După asta, trebuie să mai așteptăm o perioadă de aproximativ 4,2 miliarde de ani ca Pământul să vadă vreo formă de viață. Cronologia include și o estimare mai conservatoare de acum 3,9 miliarde de ani pentru momentul în care apare pentru prima dată viața pe Terra.

[readmore]

Vrei să știi când a fost creat pe Pământ primul reactor nuclear sau cât de departe este cea mai strălucitoare stea a nopții. Dacă nu-ți pierzi răbdare foarte repede și vei derula infograficul vei afla și mai mult de atât.

Iar dacă ajungi la finalul cronologiei vei afla și toate detaliile prezicerilor despre moartea Universului. De exemplu, inelele lui Saturn se vor descompune în praf, orbita Pământului se va sfârși, iar Soarele va arunca hidrogen.