REVIEW Sony RX100 VI – Cameră compactă pe care nu dai bani aiurea

Sony RX100 a ajuns la varianta cu numărul șase și ne arată astfel că aparatele foto compacte mai au o șansă de a fi utile.

Pentru că sunt pasionat de fotografie și film atunci când plec într-o vacanță am grijă să am la mine arsenalul complet de aparat de fotografiat și obiective. Pentru anul acesta mi-am propus o schimbare și am luat la mine doar o cameră compactă. Fără obiective, stabilizatoare de imagine și alte lucruri. Doar o cameră care-mi încape în buzunarul blugilor.

Sony RX100 VI este un aparat foto compact foarte mic, iar asta poate fi un lucru bun, dar și rău. Este atât de mic încât îl poți lua cu tine oriunde, îl pui în buzunar și ai plecat.

În același timp, mărimea acestuia este și o problemă pentru că devine dificil de manevrat și dificil de operat. Nu de puține ori mi-a fost frică ca nu cumva să-mi scape aparatul din mâini. Mai mult, butoanele mici îi vor face pe cei cu degete groase să urască acest aparat foto.

Chiar și așa într-un corp atât de mic, cei de la Sony au reușit să încorporeze un vizor electronic și un mic bliț. La nivel de design lucrurile nu s-au schimbat față de versiunile anterioare. Așadar, dacă știți și apreciați designul versiunilor anterioare atunci știți la ce să vă așteptați și de la RX100 VI.

Noua RX100 de la Sony are corp mic, dar capacități tehnice impresionante

Sony RX100 VI-1

Primul lucru care iese în evidență la RX100 VI este abilitatea de zoom a aparatului. Obiectivul se extinde de la 24 mm (unghi larg potrivit pentru peisaje) tocmai până la 200 mm (bun pentru cadre detaliu sau portrete). Asta înseamnă că aparatul ar trebui să-ți satisfacă orice nevoie ai avea în vacanță: portrete, peisaje, macro, detalii.

Aparatul are un senzor Exmos RS CMOS de 20,1 megapixeli, iar deschiderea diafragmei variază de la 2.8 la 24 mm și până la 4.5 la 200 mm, ceea ce face posibilă fotografierea la zoom maxim și în condiții de iluminare precare. Totuși, pe timp de noapte aparatul de fotografiat nu se descurcă foarte bine.

Am avut unele probleme cu fotografiile deoarece imaginile ieșeau mișcate, iar un subiect energic, precum un copil, era greu de surprins, chiar și blitzul activat.

Am folosit aparatul de fotografiat, de cele mai multe ori, în modul Auto sau Program deoarece acestă camera este pentru oamenii care vor să obțină o fotografie bună imediat, nu să stea să umble în setări. Totuși, dacă vrei poți să te joci cu modul manual pentru fotografii și filmări.

Un plus al Sony RX100 VI este cu siguranță rapiditatea acesteia.  Aparatul foto are un sistem de autofocus foarte rapid (315 puncte de focus) și pe timp de lumină îți va fi foarte greu să ratezi vreo fotografie. Indiferent spre ce îndrepți aparatul acesta o să facă o poză cu un punct de focus bine ales.

Așadar, oricum ar fi există o probabilitate mare să obți o fotografie bună indiferent de cât de rapid e subiectul. În plus, Sony RX100 VI poate trage până la 24 de cadre de secundă timp de vreo 230 de fotografii. Astfel vei prinde sigur momentul dorit.

Fotografii Sony RX100 VI

Am fotografiat peisaje, portrete, close-up-uri și imaginile scoase de RX100 VI m-au mulțumit. Culorile sunt contrastante și vii, imaginile sunt detaliate, iar fotografiile realizate noapte au puțin zgomot în imagine.

Camera reușește să reducă destul de mult zgomotul din imagine, păstrând în același timp multe detalii. Chiar și la zoom maxim, aparatul foto produce imagini detaliate. Tonurile de piele sunt naturale și nu am sesizat probleme de culoare în imaginile reproduse de RX100 VI.

Noua cameră Sony e bună pentru foto și, într-o anumită măsură, pentru video

Sony RX100 VI-5

Nu în ultimul rând, aparatul poate filma clipuri 4K până la 30 de cadre pe secundă. Înainte să te apuci să faci lungmetraj cu acest aparat trebuie să știi că poate filma cam 5 minute la această calitate deoarece aparatul se încinge și se închide singur. Totodată, Sony avertizează că filmarea se poate întrerupe mai repede dacă mediul în care se filmează este foarte călduros.

Cinci minute sunt îndeajuns pentru clipurile de vacanță. Și așa nimeni nu are răbdare să vadă mai mult. Calitatea imaginii este una foarte bună, mai ales când te gândești că a ieșit dintr-un corp atât de mic. Imaginile sunt luate pe toată lățimea senzorului (5.500 pixeli) apoi imaginea este procesată și redusă la standardul 4K (3.840 x 2.160 pixeli). Asta înseamnă mai multe detalii și mai puțin zgomot în imagine.

Aparatul are posibilitatea de a face focus continuu, iar acesta este unul destul de rapid în cele mai multe cazuri. De asemnea, aparatul îți oferă posibilitatea de a menține focusul pe un anumit obiect și să-l urmărească în cadrul (focus tracking).

Imaginea filmată este stabilizată optic ceea ce se traduce în imagini stabile, fără smucituri. De asemenea, aparatul este capabil să filmeze și scurte clipuri super slow motion până la 1000 de cadre pe secundă la o rezoluție Full HD. Slow motion-ul este impresionant, dar calitatea imaginii este una bună doar când condițiile de lumină sunt excelente.

Sony RX100 VI-2

Unul dintre lucrurile de care am fost încântat este vizorul electronic. Acesta este foarte util și redă imagininile îndeajuns de bine, încât să-l prefer în dauna ecranului LCD. Am folosit camera în zile cu soare puternic și de multe ori mi-a fost greu să deslușesc ceea ce fotografiam sau filmam în ecranul LCD. Soluția a fost să mă uit prin vizor. Este și ecranul util mai ales că este touchscreen și poți selecta punctul de focus cu o atingere pe ecran.

Pentru un plus de utilizabilitate, camera are Wi-Fi și NFC, ceea ce înseamnă că poți transfera o fotografie de pe cameră pe smartphone în câteva secunde. Am testat mai multe camere cu această abilitate de a transfera fotografiile astfel, dar niciuna nu m-a mulțumit. Totuși, lucrurile au mers incredibil de lin cu Sony RX100 VI și transferul fotografiilor pe telefon a fost extrem de ușor de făcut.

Camera este una compactă și are limitările sale. Una dintre acestea fiind autonomia bateriei. În funcție de cât de intens folosești aparatul acesta s-ar să-ți satisfacă nevoile sau nu. Totuși, să nu te aștepți la prea mult timp de utilizare de la ea.  În unele zile am redus multe funcționalități la minim pentru a maximia viața bateriei și a fost îndeajuns pentru ca aparatul să reziste o zi.

Sony RX100 VI-4

Înainte să te decizi să cumperi camera trebuie să iei în considerare prețul. 6000 de lei dați pe o cameră foto compactă nu sunt chiar puțini. Camera o poți achiziționa de la Sony Center pentru 6.000 de lei.

În concluzie, Sony RX100 VI este o cameră compactă cu un zoom excelent ce poate fi numai bună de luat în vacanțe alături de familie, însă are un preț cam mare pentru a fi folosită doar de câteva ori pe an.

Citește și: