TEST Razer Nommo Pro – Boxe cu preț mare și performanță pe măsură

TEST Razer Nommo Pro - Boxe cu preț mare și performanță pe măsură
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Razer Nommo Pro este un sistem audio 2.1 și este varianta mai avansată a boxelor Razer Nommo Chroma. Acel Pro vine de la faptul că sistemul are un subwoofer uriaș care asigură basul excelent din scenele de acțiune din filme sau pentru momentele tensionante din jocurile video.

Instalarea sistemului este destul de intuitivă: conectezi sateliții la subwoofer, bagi sistemul în priză apoi conectezi subwooferul la calculator. Designul întregului sistem este atipic, atât sateliții, cât și subwooferul au forme cilindrice, iar asta îl scoate în evidență într-un peisaj cu forme dreptunghiulare. Dacă sateliții Razer Nommo Chroma arată ca două pistoale uriașe, sateliții variantei Nommo Pro arată ca niște pistoale pe care au fost atașate două lunete (difuzoare cu membrană de mătase, dedicate frecvențelor înalte).

Subwooferul arată ca o țeavă uriașă de tun, iar întreg sistemul pare gata de luptă. Nu în ultimul rând, sistemul audio are și o telecomandă pe fir sub formă de cadran pentru controlul volumului și alegerea surselor de intrare audio: USB, optic, analog sau Bluetooth.

Ceea ce este diferit la acest sistem audio față de cele convenționale este faptul că fiecare boxă (satelit) are un tweeter individual (3 inci), dedicat amplificării frecvențelor înalte ceea ce face să auzi și detaliile audio mici pe care altfel le-ai fi ratat pe un sistem audio simplu.

Astfel, sistemul este realizat în așa fel încât să reproducă sunetele înalte, mediile și joase cu o fidelitate cât mai ridicată. De asemenea, acestă separare a hardware-ului asigură o distribuție mai bună a sunetului.

Forma cilindrică a subwooferului asigură un flux de aer constant, astfel sunt reduse distorsiunile care ar putea apărea la volum maxim. De asemea, faptul că difuzorul transmite sunetul în jos asigură o distribuirea egală a acestuia.

Realizate pentru gaming, potrivite și pentru filme sau muzică

Razer Nommo Pro-3

După ce am conectat sistemul la calculator și am dat drumul la muzică am fost impresionat de volumul redat și de basul curat pe care-l simți pe fiecare pulsație a sunetului. Am trecut printr-o listă de melodii potrivite să treacă sistemul prin mai multe situații întâlnite zi de zi.

Am ascultat melodii cu bas proeminent, melodii acustice, muzică clasică, rap, rock și cu fiecare melodie redată am rămas impresionat de capacitatea sistemului de a reda sunetul. Sunetele înalte sunt calde, se aud bine, iar vocea cântărețului este clară și nu este niciodată înăbușită de sunetele joase.

Sistemul audio poate reproduce bine toate tipurile de sunet și când te afli într-un joc sau atunci când te uiți la un film poți auzi atât basul cutremurâtor, dar și sunete mai subtile precum vântul sau ploaia.

Înainte de a trece la jocuri video m-am uitat în setări să văd ce ai la dispoziție. Sstemul este certificat THX (standard de calitate în redarea sunetului apărut de pe vremea primului film Star Wars) și este presetat pentru redarea sunetului.

Dacă preferi Dolby atunci poți opta și pentru asta, iar aici mai sunt alte trei sub cateogorii. Deoarece sunetul Dolby este virtualizat (pentru a te păcăli că ai parte de sunet surround), atunci când treci de la THX la Dolby se simte o diferență și simți sunetul în jurul tău, față de THX când simți că vine dinspre boxe.

Razer Nommo Pro-4

Mai departe, diferențele dintre cele trei subcategorii Dolby sunt destul de subtile. Cel de gaming amplifică atât înaltele, cât și sunetele joase, cel de music ridică vocea, iar cel de movies oferă un sunet mai plin.

Tot de aici îți poți face propria setare, în funcție de preferințe și poți seta și intensitatea basului (presetată la 50% din fabrică). Atunci când duci basul la 100% subwooferul scoate un bas și mai puternic și cred că este ceva cam mult și poate fi deranjat, mai ales atunci când urmărești documentare sau seriale unde basul nu este important. Iar în melodiile unde basul predomină acestă intensitate mi se pare cam mult și acoperă celălale tipuri de sunet.

Când duci intensitatea la 0% asta nu înseamnă că basul este eliminat, însă destul de mult redus. Ar putea fi potrivit pentru momentele în care nu vrei să faci prea mult zgomot.

Pentru gaming am încercat trei jocuri: Pillars of Eternity II, God of War și Fortnite. În primul joc m-a surprins abilitatea boxelor de a reda subtilitățile muzicii complexe ale jocului. Am auzit cum vântul vuia în jurul meu și am simțit exploziile pe care le făcea magicianul grupului cu „fireball”.

A urmat God of War și vocea groasă și impunătoare a lui Kratos, pașii acestuia prin zăpadă și loviturile ascuțite de topor. Un lucru care mi-a plăcut în mod deosebit este faptul că atunci când personajul pășea pe un pod de lemn chiar simțeam acei pași pe lemnul scârțâitor.

Am încercat Fortnite în special pentru a-mi da seama dacă pot percepe pașii adversarilor în jurul meu și chiar am reușit să aud asta. Am stat pitit într-o casă și atunci când cineva trecea prin stânga sau prin dreapta auzeam sunetul ba din stânga, ba din dreapta.

Volum cât cuprinde și luminițe RGB

Razer Nommo Pro-2

Cum nu putea să fie un produs Razer fără luminițe află că și acest sistem audio are iluminare RGB, însă doar la baza sateliților. Subwooferul nu este iluminat și poate ar fi fost frumos dacă și acesta avea o bandă iluminatoare ca sateliții.

Bineînțeles, acestă iluminare poate fi făcută în tandem cu cea de pe tastatură sau mouse și este integrată în diferite jocuri precum Fortnite sau Overwatch. Aici nu este doar de culoare, ci poate fi și utilă, de exemplu să-ți ilumineze atunci când o abilitate  a personajului este indisponibilă.

Boxele sunt capabile să ofere un sunet foarte puternic și mă îndoiesc că le-ai putea folosi la 100% prea mult timp deoarece sigur se te vei trezi cu vecinii la ușă.

Atunci când m-am jucat am păstrat volumul și basul cam pe la 50%, iar atunci când am văzut filme am scăzut puțin basul până pe la 30% pentru că altfel îl simțeam deranjant. Pentru muzică am păstrat basul la 50%, dar am scăzut volumul pe la 30-40%.

De-a lungul perioadei de testare am observat că volumul redat de boxe atunci când era conectat la TV era mult mai mic decât cel redat atunci când sistemul era legat de PC.

Pe lângă sunetul bun reprodus de acest sistem audio, ceea ce am apreciat la Nommo Pro este versatilitatea acestuia. La capitolul conectivitate stă foarte bine, astfel poți conecta sistemul prin USB, Bluetooth, dar și cablu optic și poți atașa și o pereche de căști. Așadar, dacă ai așezat PC-ul și TV-ul unul lângă celălalt, ai putea folosi Razer Nommo Pro pentru ambele. Poți conecta TV-ul la boxe prin cablu optic și la PC prin cablu USB (ambele cabluri vin în cutie).

Razer Nommo Pro-7

Astfel, după ce te-ai săturat de jocuri video și vrei să te uiți la un film la TV tot ce trebuie să faci este să alegi metoda de emitere a sunetului și ești gata. Treci de pe USB pe optic și sunetul vine din televizor. Totuși, pentru TV poți ajusta doar volumul și atât. Nu ai acces la reglarea intensității basului sau la algerea presetărilor. Soluția este să faci aceste modificări la PC sau să folosești aplicația Razer pentru Android și iOS.

M-am gândit la ce puncte minus am putut identifica la acest sistem și am venit cu două. Unul este destul de minor și se referă la administrarea cablurilor. Sunt destul de multe cabluri și greu de ascuns pentru cei care vor un birou fără fire.

Al doilea este prețul. La 500 de euro, sunt destul de mulți bani pentru un sistem audio pentru PC, însă este bine că poate fi folosit și ca sistem home cinema. Boxele sunt disponibile în România din 24 august pe site-ul Razer. Le găsești și la magazinele partenere din România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: