PREVIEW PlayStation Classic – Cum arată nostalgia făcută pentru generația nouă

PlayStation Classic. Da, aceasta e. Ca design, e veche. Ca dotări, e nouă. Ca preț, ei bine, e un preț mic pentru nostalgie. Am cercetat ce-i cu noul produs PlayStation ca să știi și tu dacă merită.

Sony mizează cu PlayStation Classic pe nostalgia ta. Te trimite un pic în trecut și se asigură că are încă un produs care să țină lumea atentă la ce mai face. PlayStation Classic e reinterpretarea primei console a japonezilor. A fost lansată în urmă cu 24 de ani.

Nostalgia vinde bine, indiferent de domeniu. Sony se alătură Nintendo și îți vinde trecutul în 2018. Sony a anunțat în vară că lansează PlayStation Classic, o variantă în miniatură a primei console PlayStation lansată de japonezi. Am făcut o călătorie în timp și am mers la sediul PlayStation România ca să mă joc cu PlayStation Classic.

PlayStation Classic arată ca o consolă veche, dar ce are mai mult?

Primul lucru pe care-l observi la noua veche consolă este mărimea acesteia. Din fotografii nu mi-am dat seama cât de mică este.

Practic, dacă i-ai scoate cablurile atunci ai putea să o bagi în buzunarul de la spate al blugilor și să o iei cu tine.

În rest, PlayStation Classic arată la fel ca prima consolă a companiei: același gri, același logo și același design. Manetele sunt asemănătoare cu cele din trecut, dar nu sunt wireless, precum cele moderne, ci cu fir. Nu în ultimul rând, consola se conectează la un monitor sau la televizor cu un cablu HDMI.

Nu știm ce se află interior sau cât de puternică este, deoarece japonezii nu vor să dea detalii tehnice.

Cum este de așteptat, PlayStation Classic vine cu 20 de jocuri preinstalate care să-ți aducă aminte de copilărie. Așadar, poți să vezi cum a început saga GTA cu primul Grand Theft Auto, poți să alergi prin Rayman sau să te distrezi cu prietenii în Tekken 3.

Lista completă cu jocuri disponibile pentru consolă o găsești aici. Din păcate, dacă jocul tău preferat nu este pe listă, ai șanse extrem de mici să-l vezi disponibil în viitor. Reprezentanții Sony au spus că nu au de gând, cel puțin deocamdată, să mai adauge și alte jocuri.

Am încercat mai multe jocuri dintre cele disponibile, iar unele arată mai bine decât altele. La GTA abia dacă puteam distinge personajul principal de restul mediului înconjurător și controlul este execrabil. Tekken 3 arată ceva mai bine, iar Rayman are o grafică pe care ai putea să o întâlnești și azi pe jocurile de smartphone.

Consola a fost conectată la un monitor de 32 de inci, însă spațiul pe care era afișată imaginea era mai mic, undeva la 20 de inci aș zice eu. Așa că dacă ai vreun televizor uriaș nu-ți recomand să conectezi PlayStation Classic la el, un monitor de 21-23 de inci este îndeajuns.

Nostalgia este din ce în ce mai exploatată de producători și, mai ales, oameni de marketing. În lumea tehnologiei de azi, cărțile clasice se vând mai bine decât ebook-urile, iar vinilurile trec printr-o perioadă de renaștere.

Unul dintre lucrurile cele mai apreciate ale cărților clasice este tocmai existența fizică a acestora, ne stimulează simțul tactil și olfactiv. Poate de aceea și curentul ASMR. La fel de interesant este că înainte de apariția ebook-urilor nimeni nu vorbea despre cum se simt cărțile în mâini și despre plăcerea de a ține în mână o carte atunci când o citești.

Apariția unei alternative tehnologice a făcut să vorbim despre trecut.

PlayStation nu este singurul jucător din industria de gaming care mizează pe trecut.

Nintendo a lansat în urmă cu doi ani NES Classic Edition, o versiune a consolei originale Nintendo Entertainment System din anii ’80. Modelul s-a vândut în peste două milioane de unități în cinci luni.

În 2017, compania japoneză a lansat Super NES Classic Edition și s-a vândut în patru milioane de exemplare și reinterpretarea unei console vechi a contribuit la profitul companiei.

Dacă nu este îndeajuns, un alt vechi producător de console își pregătește revenirea.

Atari VCS este o consolă prin care celebra companie vrea să revină în atenția gamerilor. Acesta a fost dezvăluită în 2017 și ar trebui lansată în 2019. Designul produsului este unul care aduce un omagiu consolei Atari 2600, însă ar trebui să fie un sistem puternic, capabil să redea jocuri moderne.

Ce caută PlayStation Classic în România?

Înainte să văd consola mă întrebam pentru cine este PlayStation Classic și de ce există. După ce am petrecut mai mult timp cu ea nu pot să zic că am un răspuns.

Prima consolă PlayStation nu cred că s-a vândut așa de bine în România pentru ca acum să existe o plajă mare de nostalgici PlayStation care să cumpere noua consolă. Înainte să trec la gamingul pe PC eu mă jucam pe consola Terminator ce mergea cu acele casete galbene. Și alte cunoștiințe din cercurile mele au avut consola Terminator sau PC-uri, dar nu și PlayStation.

Consola Sony a început să fie populară în România mai degrabă la a treia reiterație cu PS3.

Apoi, mă îndoiesc că cei mici vor fi atrași de grafica învechită și de schemele de control greoie. Asta în lumea în care jocurile sunt prezente pe telefoane, televizoare și computere.

De ce există? N-am un răspuns. Poate că nu există o bază de nostalgici pentru ea, dar într-o lume atât de conectată mi-e greu să cred că nu vom importa și un pic de nostalgie din afară. Cei din Statele Unite ale Americii, se poate spune, sunt în delir că există Classic.

La noi, vei putea cumpăra PlayStation Classic cu 499 de lei. Va fi livrată din 3 decembrie. Fie că ești cu adevărat nostalgic, fie că ești curios sau intrigat de trendul acesta, poate fi un cadou potrivit pentru Moș Nicolae sau chiar Crăciun.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: