24 apr. 2018 | 15:02

Harta care îți arată valurile de imigranți, inclusiv din România, în anii 2000

ACTUALITATE
Harta care îți arată valurile de imigranți, inclusiv din România, în anii 2000

Atunci când vine vorba de refugiați, lumea s-a obișnuit să se concentreze asupra crizei refugiaților din Europa. Însă nu foarte mulți știu că un eveniment de proporții similare continuă să se desfășoare și în Africa.

În 2016, în Uganda au ajuns mai mulți refugiați – inclusiv aproximativ jumătate de milion de oameni din Sudanul de Sud – decât cei care au traversat Mediteraneana spre Europa.

Harta de mai jos arată valurile de refugiați din întreaga lume din perioada 2000 – 2015. În plus, aceasta îți expune și poveștile mai puțin cunoscute din Africa, Sri Lanka sau Columbia. Fiecare punct galben reprezintă 17 refugiați care părăsesc o țară, iar fiecare punct roșu marchează refugiații care sosesc în altă parte. Versiunea completă a hărții – care are un format prea mare pentru a putea fi atașat – reprezintă fiecare refugiat din lume printr-un punct.

Harta îți arată, de exemplu, cum în 2001 zeci de mii de refugiați au plecat din Afganistan, în timp ce alții au fugit de războiul civil din Sudan. De asemenea, în 2007, cetățeni din Columbia au ales să plece în țări apropiate, precum Venezuela. Poți vedea toată această migrație pe site-ul oficial.

Până în 2015, cel mai mare număr de refugiați provenea din Siria, cu toate că mișcarea în masă din țările africane, cum ar fi Sudanul de Sud, a continuat. Refugiații din țările africane s-au deplasat mai mult în țările vecine și mai puțin în Europa. Probabil, acesta este motivul pentru care această migrație a primit mai puțină atenție din partea mass media.

Directorul Community Robotics Education and Technology Empowerment Lab, Illah Nourbakhsh, a spus că afișarea acestor date într-o formă animată și interactivă funcționează mai eficient decât un grafic sau o diagramă.

Proiectul se numește „Explorables”, iar oamenii de știință lucrează la el de patru ani. Pentru asta, echipa a folosit miliarde de puncte de date și zeci de domenii diferite de informații care se schimbă în timp.