26 oct. 2018 | 12:00

Iluzie optică spectaculoasă: de ce vezi culorile în poze în care nu există

ACTUALITATE
Iluzie optică spectaculoasă: de ce vezi culorile în poze în care nu există

Cea mai recentă iluzie optică a ajuns pe internet și trebuie să recunoaștem că este destul de reușită. Artistul irlandez Matt Loughrey este cel care îți va păcăli mintea.

Fotografiile sale negative din alb negru se joacă cu mintea ta și te fac să le percepi ca și cum ar fi colorate. Pentru a ajunge la acest rezultat, trebuie să te uiți la punctul alb de pe nasul fiecărui subiect pentru 20 de secunde, de preferat într-o cameră cu lumină slabă.

Apoi trebuie să te uiți către un perete gol și apoi vei vedea o imagine fantomă colorată. Pe tot parcursul procesului, ai grijă să clipești așa cum o faci în mod obișnuit.

Artistul a declarat că imaginile au apărut când folosea o tehnică de editare, numită SMTM, dezvoltată de el și partenera sa Sarah McWalter pentru munca lor.

„Imaginea este colorată cu atenție cu ajutorul SMTM, proces care durează și câteva ore în unele cazuri. Apoi se inversează și micșorează ușor. Asta ajută zona vizuală a creierului să realizeze cu exactitate negativul, producând o imagine ulterioară”, a declarat Matt Loughrey.

De asemenea, artistul a spus că procesul laborios de SMTM, realizat în întregime manual, a revoluționat rezultatele muncii lor de colorare. „Cu ceva timp în urmă am dat peste efectul de afterimage și mi-am dat seamă că îl pot aplica muncii de colorare, fapt care ar fi sporit natura interactivă a unei lucrări”, a mai precizat el.

Iluzia este bazată pe principiul de funcționare a celulelor conice din ochi. Dacă te uiți la o culoare pentru mai mult timp, celulele conice devin refractare pentru o scurtă perioadă de timp, astfel încât celelalte celule conice de culoare devin stimulate.