20 sept. 2018 | 06:15

Apple a achitat cea mai mare amendă ca să „salveze” imaginea Irlandei

ACTUALITATE
Apple a achitat cea mai mare amendă ca să „salveze” imaginea Irlandei

După câteva decenii în care a profitat de taxe infime din partea guvernanților irlandezi, Apple a decis să plătească din urmă toate taxele pe care le-ar fi achitat în mod normal.

În urma unei investigații începute de Comisia Europeană în pvivința beneficiilor economice pe care le are Apple cînd își deschide un sediu nou undeva, a devenit evident că situația trebuie schimbată.

După ce Apple a achitat taxe din urmă și o dobândă în valoare totală de 13,1 miliarde de euro, operatorii antitrurst ai Uniunii Europene au întrerupt formalitățile de atac la adresa Irlandei. Ca referință, țara cu pricina risca o amendă foarte usturiătoare din cauza practicilor companiei lui Tim Cook, iar de acum înainte, lucrurile se vor schimba radical.

Încă din 2016, o analiză a Comisiei Europene a concluzionat că Apple se bucură de taxe infime spre inexistente în Irlanda, datorită unei înțelegeri directe cu guvernanții țării. În final, pentru că realizatorii iPhone-urilor au o poziție privilegiată în piață iar aceasta nu va fi periclitată cu ușurință, s-a decis impunearea plății tuturor taxelor fiscale din perioada 2003 – 2014 plus dobândă.

Având în vedere că discutăm de o sumă de 13,1 miliarde de euro, nu este chiar ciudat faptul că americanii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a nu o plăti. Deoarece guvernul Irlandei ajunsese să fie luat în vizorul autorităților europene, Apple a făcut un bine țării prin achitarea amenzii astronomice.

„În contextul plății integrale de către Apple a ajutorului ilegal de stat pe care l-a primit de la Irlanda, comisarul Vestager va propune colegiului comisarilor să înceteze acțiunea în instanță [la adresa Irlandei].” Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, acestea sunt formalitățile ce urmează să se desfășoare în viitorul apropiat.

Achitarea integrală a unui imposzit de 13,1 miliarde de euro reprezintă o premieră la nivel global și vine la câteva luni după ce Apple a sperat că decizia Comisiei Europene va fi răsturantă. Din păcate, nu s-a întâmplat chiar așa.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele