Iluzia optică cu cranii care se joacă nemilos cu mintea ta

Iluzia optică cu cranii care se joacă nemilos cu mintea ta

Iluziile optice sunt fascinante și mereu apare câte una nouă, care îți dă lumea peste cap pentru cele câteva minute în care încerci să o înțelegi.

Iluzii precum cea cu culorile care nu există și cea pe care o vezi diferit în funcție de vârsta pe care o ai sunt mereu interesante și te pun pe gânduri. Acum a apărut o nouă iluzie, de data asta cu două cranii care par să aibă culori diferite. Majoritatea oamenilor văd în imagine două cranii – unul mov, unul portocaliu.

Deși par să aibă culori complet diferite, cele două cranii au aceeași culoare – roșu. Mulțumită iluziei Munker-White, acestea par să fie diferite. Dacă iei benzile albastru-închis de pe craniul din stânga și cele galbene de pe craniul din dreapta, vei realiza că singura culoare rămasă este roșu.

Iluzia Munker-White schimbă percepția a două tonuri identice de culori, atunci când acestea sunt plasate lângă culori diferite. Omul de știință specializat pe computere David Novick, de la University of Texas din El Paso, crede că această iluzie se datorează efectului culorilor complementare. Acest fenomen face ca o imagine să pară că împrumută tonurile obiectelor din jur. Spre exemplu, într-o imagine alb-negru, un element greu va părea mai deschis la culoare în preajma zonelor albe și mai închis la culoare în preajma celor negre.

Neurologii cred că semnalele neurologice care se ocupă cu înțelegerea informațiilor cu privire la pigmenții din câmpul vizual formează o medie și creează o culoare care se află undeva la mijloc între două nuanțe contrastante. În cazul de față, unul din craniile roșii este acoperit de benzi albastru închis, pe când celălalt este acoperit de benzi galbene. Astfel, roșul împrumută nuanțele din jur și pare să se transforme într-o cu totul altă culoare.

Video-ul de mai jos îți arată mai bine cum funcționează iluzia:

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: