30 mart. 2018 | 10:39

„Iadul nu există” – declarația lui Papa Francisc pe care Biserica vrea s-o uiți

Generalist

Papa Francisc nu s-a ferit, până acum, de declarații cel puțin radicale. S-a arătat deschis către minoritățile sexuale și a vrut să schimbe puțin Biserica Catolică.

Ultima declarație putea produce o destabilizare serioasă în Biserică. De la înălțimea funcției sale, într-un interviu pentru un ziar italian, el și-a permis să spună ce crede despre viața de după moarte. Cea mai importantă abordare a fost cu privire la Iad.

„Iadul nu există, există dispariţia sufletelor păcătoase”, a declarat Pontiful. „[Păcătoșii] nu sunt pedepsiţi, cei care se căiesc obţin iertarea lui Dumnezeu şi intră în rândul sufletelor care Îl înconjoară, însă aceia care nu se pocăiesc şi, deci, nu pot fi iertaţi, dispar”, a mai spus Papa Francisc. Odată cu acest punct de vedere, biserica de orice fel este lipsită de cea mai mare amenințare: o viață veșnică în chinuri.

Papa Francisc este șef de stat (Vatican) și lider spiritual, dar nu este de capul lui în lume. Așa că după această declarație a venit Vatican, pe cale oficială, cu o poziție diferită. Tot ce a spus Papa Francisc în interviul cu La Repubblica a fost retras și Vatican a afirmat că nu-i chiar corect ce-a transmis Papa Francisc.

Mai mult, Vatican a spus că întâlnirea dintre Papa Francisc și jurnalistul Eugenio Scalfari a fost o întâlnire privată, nu un interviu. „Ce a fost relatat de autor în articol este rezultatul reconstrucţiei sale, în care spusele Papei nu sunt citate ad litteram. Niciun citat din articolul menţionat nu trebuie, prin urmare, să fie considerat o transcriere cu bună credinţă a cuvintelor Sfântului Părinte”, a informat Vaticanul.

Era de așteptată o astfel de poziție, mai ales că interviul vine cu puțin înainte de Paște. Într-un așa context, o afirmație radicală de tipul „Iadul nu există” e un pic prea mult chiar și pentru Papa Francisc. În altă ordine de idei, și în încheiere, merită amintit că, în 2013, același Scalfari a recunoscut că unele cuvinte atribuite Papei nu au fost spuse de însuşi Papa Francisc.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele