Telefonul Huawei e cel mai tare, dar n-ai cum să mai crezi cifrele

Telefonul Huawei e cel mai tare, dar n-ai cum să mai crezi cifrele

Huawei Mate 20 se anunță a fi cel mai rapid telefon de pe piață, asta dacă vrei să mai dai crezare unor cifre care nu înseamnă nimic.

Testele de benchmark pentru telefoane, în anul de grație 2018, sunt doar un prilej de frecat pe spate. Producătorul se va bate singur pe spate că a scos un scor enorm, testerii se vor bate singuri pe spate că au făcut testele, iar utilizatorii care mai pun botul se vor bate singuri pe spate că au găsit cel mai cel telefon.

Adevărul e că testele de benchmark nu mai sunt de mult timp relevante, o dată pentru că diferențele între telefoane sunt minore, dar și pentru că producătorii trișează la astfel de teste.

Până una alta, Huawei Mate 20 ar fi cel mai rapid telefon cu Android de pe piață, conform celor de la AnTuTu – un sistem de benchmarking pe care oricum mulți nu-l mai iau în seamă de multă vreme. Dacă momentan, Xiaomi Mi Black Shark are 289.415 puncte, noul Huawei promite un punctaj de 313.561, mulțumită procesorului Kirin 980, fabricat pe 7 nm. Nici acest procesor nu e mai rapid ca A12 Bionic, de pe noile iPhone-uri. Acesta ajunge la 363.525 pucnte.

Dacă totuși vrei să dai crezare acestor teste, poate te interesează să știi că Huawei e unul dintre producătorii care au fost prinși că au călcat strâmb în timpul unor astfel de teste.

În opinia președintelui pe software din cadrul Huawei Consumer Business Group, problema pleacă de la faptul că testele sintetice s-au îndepărtat foarte multe de încercarea simulării unei experiențe uzuale de utilizare a unui smartphone într-un mediu controlat. Wang Chenglu a afirmat că, din acest motiv, metodologia actuală nu cuantifică experiența completă.

În final, înșelatul testelor de performanță de către Huawei a fost sintetizat cu câteva cuvinte cât se poate de clare: ”Alți fac același lucru, obțin scoruri mari, iar Huawei nu poate să tacă.” – așadar, dacă alții o fac, noi de ce n-am face-o?