22 nov. 2018 | 10:44

Cum funcționează hipnoza și care sunt afecțiunile pe care le poate trata

ACTUALITATE
Cum funcționează hipnoza și care sunt afecțiunile pe care le poate trata

Ideea de utilizare a hipnozei pare ciudată, mai ales din cauza modului în care tehnica a fost expusă în filme. Cu toate acestea, poate vindeca diverse condiții, dacă este administrată de un specialist calificat.

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, hipnoza este o procedură în cadrul căreia un profesionist sugerează în timp ce tratează pe cineva că el/ea experimentează schimbări în ceea ce privește senzațiile, percepțiile, gândurile sau comportamentul.

Hipnoza clinică te introduce într-o stare de concentrare care nu este cu mult diferită de ceea ce experimentezi atunci când ești absorbit de o carte, un film sau un exercițiu.

Scopul acesteia este să te ajute să înveți cum să accesezi acea stare hipnotică naturală și să te concentrezi pe ea. Tehnica poate ajuta la rezolvarea problemelor psihologice cum ar fi anxietatea, fobiile, atacurile de panică, tulburarea de stres-post traumatic și multe altele. De asemenea, poate ajuta persoanele care suferă de insomnii, dar și pe cele care vor să se lase de fumat sau să piardă în greutate. În plus, poate ajuta la eliberarea durerii, reducerea migrenelor și vindecarea anumitor afecțiunii ale pielii.

Cu toate acestea, trebuie să știi că hipnoza nu este un substitut al tratamentelor medicale. „Dacă cineva are o afecțiune medicală, nu aș recomanda să o trateze mai întâi cu hipnoză„, a declarat Carol Ginandes, profesor asistent de psihologie la Universitatea Harvard. Ea a adăugat că hipnoza este un tratament adjuvant care poate fi folosit pe lângă tratamentul de bază.

O parte din stigma asociată hipnozei vine din faptul că nu există o legislație standard care să reglementeze practicarea ei, deci trebuie să cauți cu atenție un specialist care să efectueze tratamentul.

De asemenea, o altă problemă este că nu ai cum să anticipezi cât de bine va funcționa pe tine. Hipnoza poate fi mai eficientă la anumite persoane decât la altele și dă rezultate pe parcurs – nu e ca o baghetă magică care te „repară” instant. Trebuie să colaborezi cu terapeutul și să ai răbdare pentru a te bucura de beneficii reale.