09 iun. 2018 | 18:04

Tehnologia care ajută plantele să crească de trei ori mai rapid

ACTUALITATE
Tehnologia care ajută plantele să crească de trei ori mai rapid

Grădinile-turn ar putea salva omenirea de la foamete atunci când planeta va rămâne fără apă pentru agricultură. Plantele din aceste grădini cresc de trei ori mai repede decât în mediul natural.

La prima vedere, aceste sisteme de creștere a zarzavaturilor s-ar putea să nu te fascineze, mai ales când afli că plantele de aici cresc mai repede decât ar fi normal. În ultimii ani, se resimte o repulsie față de toate fructele și legumele a căror creștere este forțată pentru că te aștepți să fie folosite chimicale într-un mediu artificial.

În general, agricultura care utilizează chimicale, e un motiv de îngrijorare, dar nu e cazul acestor grădini care seamănă cu celebra minune a lumii antice din Babilon.

Electra Jarvis este coordonatoarea acestui proiect de creștere aproape naturală a plantelor, folosind biomimica, știința care presupune copierea procesului natural de creștere al plantelor, adaptat noilor tehnologii. Cel mai mare atuu al acestui tip de agricultură este că folosește resurse extrem de puține, dar roadele sunt peste așteptări.

Aceste grădini-turn sunt localizate pe terasa unei clădiri din New York, deci într-un mediu urban, prin definiție artificial, unde apa este extrem de prețioasă, iar poluarea, e la ea acasă.

Electra este de părere că actualele metode de a face agricultură, deși sunt tehnologizte, nu sunt sustenabile și folosesc sau chiar irosesc cantități uriașe de resurse, cum ar fi apa potabilă.

În prezent, sectorul agricol consumă circa 70% din apa potabilă a planetei, conform unor studii realizate de World Wildlife Fund. În SUA, procentul este de 80% din totalul apei potabile de la nivel național, ceea ce este enrom. La acest consum, se mai adaugă și nevoia unor suprafețe uriașe de terenuri agricole. Deci, pe lângă agricultura intensivă, ne confruntăm și cu cea extensivă, în condițiile în care pe planeta noastră oricum e mai multă apă de cât uscat. Cu cât populația globală crește, cu atât cantitatea de hrană necesară crește.

Când vezi dispozitivele futuristice ale electrei de creștere a zarzavaturilor, te gândești, imediat că locul acestora ar fi pe o navetă spațială, nu pe acoperișul unei clădiri sau pe balcon.

Fiecare turnuleț poate găzdui până la 28 de plante diferite, iar ele cresc de trei, până la patru ori mai repede decât în mod obișnuit. Plantele au rădăcinile scăldate direct în nutrienții necesari dezvoltării, iar luminile LED îi oferă suficientă energie și de aceea cresc mult mai repede.

Această strategie se numește creștere hidroponică, dar tehnologia nu este o inovație. Ea a fost pusă în aplicare de aproape o jumătate de secol, la roșii în special. În urmă cu 50 de ani, această metodă de creștere a plantelor nu a fost exploatată pe de-a-ntregul, dar de acum, devine tot mai viabilă, pentru agricultura clasică nu va mai putea hrăni întreaga populație a lumii. Și așa există zone cu foamete și malnutriție.

Prin controlarea nutrienților 100% naturali pe care îi consump planta, eviți, în acest fel, să o contaminezi cu apă poluată. Iar energia oferită de luminile LED te ajută să crești plantele în orice anotimp al anului, ferite de orice factori de risc.

Tehnic, turnurile sunt mai degrabă aeroponice, decât hidroponice. Plantele atârnă vertical, fără să fie atașate de sol, iar apa cu nurienți este trimisă la nivelurile superioare prin niște pompe. Creșterea lor este mult mai rapidă și datorită cantității mai mari de oxigen care e absorbită de plante.

Electra spune că, momentan, grădinile-turn nu sunt pregătite să înlocuiască agricultura tradițională, dar ele sunt o soluție viabilă de viitor. Și chiar dacă nu sună prea bine creșterea unei plante fără sol, dacă legumele și fructele vor avea aceleași vitamine și același gust precum cele tradiționale, soluția merită încercată.